Procesom starenja koža gubi svoju elastičnost, sjaj i volumen. Traganjem za najadekvatnijom stimulacijom kože prirodnim putem došlo se do rešenja da se u kožu ubrizga sopstvena krvna plazma tehnikom mezoterapije. Takva metoda naziva se PRP – platelet rich plasma tretman.

Šta je PRP tretman?

Više od 30 godina krvna plazma bogata trombocitima se sa uspehom i preporukama koristi u procesima bržeg zarastanja tkiva, posebno u ortopediji i kardiologiji. Od 2005. godine PRP plazma tretman se koristi i u estetskoj dermatatologiji zahvaljujući mnogobrojnim growth faktorima koje dobijeni serum sadrži. Sopstveni koncentrovani growth faktori stimulišu obnavljanje volumena istanjene kože, remodeliranje kolagena i stvaranje novih krvnih sudova u koži.

Kako se radi PRP treman?

Sama procedura izvodi se tako što se prilikom dolaska pacijenta izvadi njegova sopstvena krv. Tako dobijena krv se stavlja u poseban aparat i pomoću centrifugalne sile se u potpunosti odvoje crvena krvna zrnca od seruma. Posebno namenjeni kitovi za ovu proceduru koji se dodaju sadrže gel sa aktivnom supstancom koja aktivira trombocite da otpuštaju growth faktore a eritrocitima ne dozvoljava da se nadju u serumu. Nakon toga, kapi dobijenog seruma se aplikuju u kožu na tretiranoj površini tehnikom mezoterapije. Aplikovani trombociti otpuštaju growth faktore tokom 7 do 10 dana od uradjenog tretmana. Prvi rezultati PRP tretmana mogu se očekivati nakon mesec dana od obavljenog tretmana.

Koliko tretmana se preporučuje?

Preporučuje se 3 PRP tretmana godišnje sa najmanjim vremenskim periodom izmedju tretmana od 4 do 6 nedelja. Broj tretmana nije ograničen obzirom da se koristi sopstveni krvni serum. Potrebno je 2 do 4 meseca da bi se video pun rezultat procedure.

Koji se neželjeni efekti PRP tretmana?

Tokom procedure može se pojaviti modrica prečnika do 3mm, a izuzev toga ne postoji nikakva mogućnost razvijanja alergijske reakcije jer se koristi sastavni deo sopstvene krvi.

PRP plazma tretman najbolje rezultate postiže za poboljšanje volumena kože, za ublažavanje ožiljaka, i smanjenja pigmentacije oko očiju. Metoda je izbora za tretmane kože vrata, dekoltea i šaka. Takodje, dobro se kombinuje sa volumizacijom lica hijaluronskim filerima.

spec. dr Svetlana Đurišić, dermatolog

Pročitajte još o prp plazma tretmanu na stranici dermatološke ordinacije Dermatim.