Prema najnovijim istraživanjima marihuana može imati ozbiljne negativne posledice na mozak mladih ljudi.

 
Istraživanje su sproveli Univerzitet Northwestern i Harvard i u njemu su učestvovali studenti koji su pušili marihuanu nekoliko puta nedeljno i oni koji ne puše. 
 
Rezultati su pokazali promene u onom delu mozga koji su odgovorni za emocije, motivaciju, neke oblike mentalnih bolesti, pad inteligencije.

1 KOMENTAR

  1. Postovani citaoci,
    Ne zelim da propustim priliku da dam moj komentar na debatu oko eventualne legalizacije Marihuane u Srbiji. Preko 35 godina bavim se istrazivanjima opojnih droga u Srbiji, a poslednjih 20 godina na Univerzitetu u Americi sam deo tima istrazivaca koji se iskljucivo bave istrazivanjima Marihuane. Marihuana sadrzi preko 700 hemijskih jedinjenja (THC, CBD…itd). Zbog sagorevanja taj broj se uvecava tako da mnoga jedinjenja su degenerativnog delovanja na celije mozga i izazivaju otezano pamcenje I poremecaje u ponasanju. Poslednja istrazivanja na Harvard Univerzitetu su pokazala da I povremeno konzumiranje marihuane izaziva ove poremecaje. Marihuana koja se danas pusi je High Potency sa 9–37% THC. Farmakoloski je dokazano da teski konzumeri Marihuane ne mogu da podnesu bez posledica po organizam conc.THC vecu od 9%. Poslednjih nekoliko godina u Americi je povecan broj mladih koji zbog konzumiranja Marihuane zatraze hitnu lekarsku pomoc. Marihuana danas nije ona iz 70-ih godina. Federalni zakon u Americi I dalje zabranjuje upotrebu Marihuane. Drzave koje su legalizovale upotrebu Marihuane u rekreativne svrhe suocene su sa velikim porastom kriminala i porastom saobracajnih nesreca sa ljudskim zrtvama zbog konzumiranja Marihuane ucesnika u saobracaju.
    Ako govorimo o medicinskoj upotrebi Marihuane onda samo farmaceutski proizvodi dobijeni iz ekstrakta marihuane(tablete,supozitorije, sprej, pecizi) mogu biti buducnost upotrebe proizvoda od marihuane u lecenju pojedinih teskih oboljenja. Nasa istrazivanja su usmerena u tom pravcu. Naucnici se danas bave vise istrazivanjima varijeteta Marihuane koja sadrzi vise kanabidiola ( CBD ) koji nije psihoaktivan nego varijetetima koji sadrze vise psihoaktivnog tetrahidrokanabinola ( THC ). Ovo ce siguran sam razocarati sve pobornike legalizacije droga – tipa Marihuane. Posto je ovaj proctor ipak ogranicen na komentare citalaca ja bih ovde stao. Nadam se da ce moj komentar pomoci da debata oko legalizacije Marihuane u Srbiji ide u pravom smeru, sto je u interesu Srbije I mlade generacije koja zivi u njoj. Ne dozvolimo da pojedini politicari I pojedinci u Srbiji koji nemaju potrebno znanje iz oblasti opojnih droga posebno Marihuane, i koji zbog svojih licnih politickih ciljeva I interesa mogu svojim pogresnim odlukama dovesti do toga da Srbija postane drzava sa velikim brojem zavisnika od Marihuane nesposobnih za bilo kakav rad. Ne zaboravimo da nista nije dzabe, posebno Marihuana. Ko ce snositi troskove lecenja tesko obolelih pacijenata dodatnom terapijom Marihuanom. Koliko ja znam Zdravstveno I Socijalno osiguranje u Srbiji nije u stanju da snosi ovakve troskove tako da ce pacijenti koji nisu u mogucnosti da kupuju terapiju Marihuanom biti prinudjeni da deo te terapije prodaju kako bi mogli da dodju do potrebnih para za sledecu kupovinu. Tako bi se broj zavisnika samo uvecavao. To su samo neki od problema o kojima politicari I pobornici legalizacije ne zele da govore. Marihuana je ozbiljna drustvena tema o kojoj politicari moraju pre svega da prate rezultate naucnih I drustvenih istrazivanja iz ove oblasti u svetu kako bi mogli da iznose svoje licne stavove.

    Srdacno Vas pozdravljam,
    Zlatko

Comments are closed.