Banane će uskoro sasvim nestati, upozoravaju naučnici.

Gljivično oboljenje panamska bolest, koje je uništilo zasade banana pedesetih godina prošlog veka, ponovo se pojavilo, upozorili su predstavnici Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujednjenih nacija.

Pre više od pola veka gljivica Fusarium oxysporum f. sp. cubense je praktično uništila banane Gros Mišel, koje smo tada jeli. I onda su proizvođači prešli na Kevendiš banane, koje danas koristimo. Problem sa njima je što su mnogo manje ukusne i mnogo manje “bananaste”. Ali, nismo imali izbora.

E pa, čini se da ćemo ostati i bez njih.

Opasna gljivica je sada pronađena na nekoliko plantaža i čini se da se širi.

Naučnici se boje da bi soj gljiva Tropical Race 4, prethodno ograničen na područje Azije i Australije, mogao da se proširi svetom i izbrisati sortu kevendiš, baš kao što se prethodno dogodilo s bananama Gros Mišel.

Stručnjaci tvrde da je dovoljan samo mali deo kontaminiranog tla da se gljivica raširi celim kontinentom.

Naučnici istovremeno apeluju na očuvanje divljih banana u Indiji koje su genetska baza za komercijalne banane koje su sve odreda klonirane i praktično identične. A to znači i vrlo osetljive na oboljenja.

Za 500 miliona ljudi u Aziji i Africi banana je i glavna prehrambena namirnica, a njeno istrebljenje bi moglo prouzrokovati glad masovnih razmera.

Banane su otkrivene pre oko 10.000 godina u Maleziji a danas su najvažnije voće na našoj planeti.