Pogledajte ovu fotografiju. Na njoj se nalazi dekica sa staklenom flašom. E pa ta staklena flaša je neverovatan eksperiment koji traje već 53 godine, a ime dekice je David Latimer.

 


photo: bnps, via dailymail
Dakle 1960. godine ovaj inženjer je uzeo malo zemlje, biljku, sipao malo vode i sve zatvorio. Hteo je da dokaže da je život moguć u potpuno zatvorenom sistemu. I uspeo je, pošto je biljka i danas danas živa i vrlo zdrava a njegov mali eksperiment i dalje funkcioniše.

Samo jednom je otvorio flašu kako bi dodao malo vode 1972. godine. I to je sve.
 

photo: bnps, via dailymail
Sigurno se pitate kako je to moguće? E pa stvar je u tome što se u flaši nalazi minijaturni ali celokupan ekosistem. On jeste odsečen od ostatka sveta, ali dobija sunčevu energiju koja omogućava da se sve vrti. Zapravo tajna je u procesu fotosinteze. A uprvo ona omogućava kruženje materije. Ukratko, fotosinteza stvara kisonik i takođe povećava vlagu u atmosferi. Voda se skuplja uz ivice flaše i navodnjava zemljište odakle ga ponovo uzima biljka. Staro lišće se raspada i oslobađa ugljen dioksid neophodan za fotosintezu, kao i druge materije neophodne za rast biljke. I to je otprilike sve.

Latimer kaže da je početkom šezdesetih staklo bilo jeftino pošto je plastika zamenila ovaj materijal. I tako je uzeo jednu poveću bocu i napunio je misleći da će eksperiment biti zabavan. I bogami je ispao zabavan.
 

photo: bnps, via dailymail
Flaša stoji ispod prozora već nekih 27 godina. Inače, NASA je planirala da po istom principu pošalje biljke u svemir, kako bi pokrenula zatvoreni ekosistem u svemirskim postajama.

Ako želite i samo da uradite ovako nešto, pogledajte video u kome je sve što bi trebalo da znate: