Genitalni herpes je polno prenosivo virusno oboljenje. Oboljenje izaziva virus iz grupe herpes simplex virusa tipa 1 i 2. Period inkubacije za genitalni herpes je 2 do 14 dana od kontakta sa zaraženom osobom.

Kada se osoba jednom inficira direktnim kontaktom sa osobom koja je obolela, izlečenje od genitalnog herpesa više nije moguće. Virus trajno ostaje u nervnom tkivu regije tela na kojoj se virus prvi put manifestovao, a to mogu biti genitalije, prepone, sedalni i perianalni predeo.

Simptomi genitalnog herpesa

Manifestacija infekcije genitalnim herpesom karakteriše se osećajem žarenja, peckanja i neprijatnosti a nakon 24 do 48 sati pojavljuju se sitni mehurići, ranice i crvenilo. Nekada navedeni simptomi pre mehurića ne postoje. Kada se kod žena herpes manifestuje unutar vaginalne sluzokože jedini simptomi mogu biti osećaj pečenja i jaka vaginalna sekrecija bez otkrivanja bakterijskog uzročnika. Tegobe traju 7 do 14 dana, nakon čega se sluzokoža potpuno oporavlja.

Koliko često će se genitalni herpes kod obolelog pojavljivati je potpuno individualno i zavisno je od imunološkog sistema zaražene osobe. U periodima kada nema ranica i mehurića pacijent nema nikakvih zdravstvenih tegoba. Prvi kontakt sa virusom može ličiti na grip i može biti vrlo burnih rekcija na koži, sa zahvatanjem velikih površina. Kasnije infekcije su značajno blaže manifestacije.

Kako se genitalni herpes prenosi?

Stres, prehlada ili neko teže oboljenje, kao i mehaničko oštećenje kože mogu biti okidajući faktorii genitalnog herpesa. Kada se stvori neki od navedenih uslova aktivira se uspavani virus u nervnom vlaknu, počinje da se umnožava i da putuje duž nervnog vlakna do površine kože gde uzrokuje stvaranje sitnih vodenastih mehurića. Takvi mehurići su puni čestica virusa, to je period kada je osoba najinfektivnija i kada ne treba imati seksualne odnose ili bilo kakve druge direktne kontakte sa nezaraženim partnerom. Prezervativ ne može sprečiti prenošenje infekcije a prema statistikama gotovo svaka peta osoba je nosilac virusa genitalnog herpesa. Jedan procenat zaraženih nikada nema manifestaciju bolesti ali mogu prenositi ovo izuzetno infektivno seksualno prenosivo oboljenje.

Žene vrlo često ne znaju da boluju od genitalnog herpesa jer se oboljenje manifestuje u unutrašnjosti vagine pojačanom sekrecijom i blagim osećajem neprijatnosti. Majka može oboljenje preneti na dete tokom trudnoće a ukoliko infekcija nastane u poslednjih mesec dana trudnoće obavezan je carski rez kako bi se novorodjenče sačuvalo od infekcije.

spec. dr Svetlana Đurišić, dermatolog

Pročitajte još o genitalnom herpesu na stranici dermatološke ordinacije Dermatim.