Doktori znaju šta je to zdravo i zato to jedu. A šta je zdravo i šta to doktori jedu piše Tasneem Bhatia u knjizi What Doctors Eat.

Jaja

Dobra su za mozak, podižu energiju, raspoloženje i budnost. Bogata su vitaminom B, važnim za funkcionirsanje ćelija. Jaja kokoški koje nisu u kavezima imaju za trećinu manje holesterola i šest puta više vitamina D.

Orasi

Starijim ljudima koji su konzumirali hranu bogatu vitaminom E i omega-3 kiselinama, nutrijentima koji se nalaze u orasima, mozak se manje smanjio. Orasi pomažu i u sagorevanju kalorija.

Borovnice

Od svih bobica, borovnice imaju najviše antocijana, snažnog antioksidansa koji im daje plavu boju. Samo jedna šoljica borovnica nedeljno može smanjiti rizik od dijabetesa za čak 23 posto. 

Zeleni čaj

Pun je antioksidativnih polifenola, a studije pokazuju da zeleni čaj može smanjiti rizik od raka debelog creva, dojke, želuca, pluća i prostate.

Mahunarke

Prepune su antioksidansa, proteina i vlakana, pa pomažu u smanjenju rizika od dijabetesa, srčanih bolesti, čak i gojaznosti. Mahunarke čiste toksine, holesterol i estrogen iz tela.

Nar

Semenke nara pune su važnih aminokiselina i minerala koji su dobri za imunitet, poput cinka, koji mogu smanjiti holesterol i zaštititi kožu od sunčevog zračenja.

Kefir

Kefir je pun proteina i kalcijuma, pomaže i kod skidanja kilograma.

Jabuka

Bogata je vlaknima i to onim koji smanjuju holesterol. Trebalo bi jesti neprskane jabuke.

Kafa

Kafa je jedan od najbogatijih prirodnih izvora antioksidansa. Studije pokazuju da kafa smanjuje rizik od pojave raka dojke i jetre. Kofein iz kafe ubrzava metabolizam za 16 posto.