Celulit možemo definisati kao pojavu vizuelno neprihvatljivih grudvica i udubljenja na koži određenih delova tela, koje imaju strukturu kao narandžina kora. Strukturalno, celulit je sačinjen od naslaga masti koje se najčešće javljaju na kukovima, butinama i zadnjici.

Celulit je jedan od najčešćih estetskih problema kod žena i ne bi ga trebalo mešati s gojaznošću. Ponekad, celulit može biti još vidljiviji u strukturi kože gubitkom određenog broja kilograma. Statistički podaci govore da 80% žena starijih od 20 godina, bez obzira na njihovu težinu ili veličinu, ima probleme s celulitom.

Celulit je izuzetno kompleksan problem koji u svom nastanku uključuje mikrocirkulaciju i limfatike, otok izvanćelijskog matriksa i prisutvo supkutanog masnog tkiva koje zahvata odredjene delove derma. Razlike u arhitekturi fibroznih septi koje okružuju masno tkivo nedavno su pokazane kod žena s celulitom i muškaraca.

Ukratko, vezivno tkivo kože okružuje masne ćelije koje su nalaze u određenim komorama. Ivice ovih komora sadrže septe. Tokom vremena, masne ćelije se povećavaju u broju i veličini. Ovaj fenomen zajedno s akumulacijom lokalizovanog edema povlači površinu kože između septi što dovodi do pojave grudvica i udubljenja koja se mogu videti na koži zahvaćenoj celulitom.


Koji su mogući načini za tretman celulita?

Postoje mnogobrojne terapijske opcije u lečenju celulita, od masaže do liposukcije, hirurške metode koja je osmišljena za uklanjanje celulita. Takođe, postoje i brojni pokušaji da se određenim farmakološkim preparatima tretira celulit, uglavnom bez uspeha. Jedan od uspešnijih terapijskih tretmana lokalizovanih masnih naslaga može biti tretman fosfatidil-holinom (lipoliza). Takodje, u nekoliko poslednjih godina, svoje mesto u tretiranju celulita našli su i tretmani poput karboksiterapije i mezoterapije. Takodje, značajan pomak na tržištu aparata koji se koriste u lečenju celulita postigao je proizvod VelaSmooth. Nova generacija ovog aparata za oblikovaje tela, VelaShape, je najnoviji, i za sada prvi i jedini nehirurški, potpuno medicinski aparat koji je odobren od strane Američke agencije za hranu i lekove (FDA).

Šta je to VelaShape?

Osnova tretmana aparatom VelaShape je ELOS tehnologija koja dozvoljava da se veoma komforno postigne odgovarajući tonus, zategnutost i oblik tela. VelaShape je jedini aparat s dokazanim efektom u tretiranju celulita kako na tkiva u dubljim slojevima tako i na površni sloj kože. Ovaj rezultat se meri redukcijom masnog tkiva, obima tkiva i celulita. VelaShape nudi nehirurški i praktično bezbolan tretman u oblikovanju tela i smanjenju celulita s pokazanim rezultatima čak i nakon samo 3 tretmana.

Posebna prednost Vela Shape aparata u odnosu na sve druge medicinske aparate je mogućnost podizanja i zatezanja opuštene kože.


Kako funkcioniše aparat VelaShape?

Aparat VelaShape u svom radu koristi kombinaciju bipolarnih radiotalasa, infracrvenog svetla, vakuuma i mehaničke masaže. Kombinacija infracrvene i radiotalasne energije precizno zagreva kožno i potkožno tkivo u regiji koja se tretira. Precizno zagrevanje obezbeđuje bezbedan, efikasan i brz tretman. Vakuum i specijalno dizajnirani valjci za mehaničku masažu olakšavaju bezbednu i efikasnu distribuciju energije.

Konačan rezultat tretmana je povećanje metabolizma uskladištene energije, povećanje limfne drenaže i redukcija ili smanjenje veličine masnih ćelija i masnih komora. Aparat je efikasan za sve tipove kože, ne zahteva primenu lekova tokom tretmana i nema neželjenih efekata.

U kliničkim studijama sprovedenim u više medicinskih centara, 85% tretiranih osoba pokazalo je smanjenje obima butina od 1 do 7.2 cm.

 

spec. dr Svetlana Đurišić, dermatolog