6. Pauk džinovske mreže


jasmic
Zamislite da se vozite biciklom jedne nedelje popodne. A onda već sledećeg trenutka shvatite da ste upetljani u ogromnu paukovu mrežu sa sve biciklom.

Ljudi, pričamo o mreži koja je dovoljno velika da bude razapeta između dve zgrade recimo. I to nije scenario lošeg horor filma čisto da znate.

Ako vam se to zaista desi možda će vam značiti podatak da ste upravo naleteli na Darvinovog pauka, otkrivenog tek 2009. godine. I trenutno je postao svetski poznat po tome što svoje mreže baš voli da razapinje preko reka, a najduža zabeležena je imala oko 30 metara. Ali ne samo što je njegova mreža najveća na svetu, već je i najčvršća. Zapravo toliko je snažna da bez problema može da uhvati i poveće ptice. Niti ovog pauka su čvršće nekih 10 puta od kevlara. Znate, taj kevlar se koristi za pravljenje pancirnih prsluka.

Još uvek nije zabeleženo da se u mrežu ovog pauka upleo neki naivni pecaroš, ali možda tamo negde visi njegov kostur i dan danas. Da, pauci su stvarno jezivi! Ali ni približno kao životinje koje slede!

5. Pijavica (koje vam pije krv iznutra)

Kao da pijavice nisu dovoljno grozne. Piju vam krv, crne su i ne skidaju se ni malo lako kada se zakače.

Ali 2007. godine su naučnici ostali šokirani kada su otkrili sasvim novu vrstu. Nazvali su je Tzrannobdella rex. Ima više od 6 santimentara i zube pet puta veće od običnih pijavica. Ali to nije najstrašnija stvar.

Ovaj monstrum posebno voli sluzokožu. Dakle zakačiće vam se negde u nosu, pored očiju, između nogu i truditi se da se smesto što udobnije, što dublje... Znate, na svim onim mestima na kojima zaista ne biste voleli da vidite krvopiju od skoro 10 santimetara.

4. Crv iz središta zemlje

Ovaj, da li ste možda gledali film Dina? Ako jeste onda se sećate džinovskih crva koji izlaze iz peska.

E pa ovi nisu baš toliki ali su podjednako neverovatni kao i bića iz naučno fantastičnog filma.

Naučnici su nedavno otkrili crva koji živi na dubini od 3 kilometra ispod zemlje. Što možda ne bi bilo neobično da se do nedavno smatralo da je život tako duboko potpuno nemoguć, recimo zbog ogromnog pritiska ili visoke temperature.

Zapravo, stručnjaci su toliko šokirani da neki smatraju da se možda pod zemljom krije cela nova biosfera života o kojoj ne znamo ama baš ništa. Ovaj, da li ste gledali Pacific rim? Pa pogledajte ako niste…

3. Leteće bubašvabe

Zaista niko ne voli bubašvabe! Ali koliko god da su gadne biće vam trenutno lakše kada osetite da krckaju pod vašom cipelom. Da, a šta kažete na bubašvabe koje mogu da vam skoče na lice?

Takve su otkrivene u Južnoj Africi. Mogu da se odraze čak 50 puta više od svoje veličine, dakle tačno do vaše glave. A za to im je potrebno samo 0.1 sekundi, što znači da nećete imati vremena ni da probate da se pomerite.

Doduše neko vreme možete da budete mirni pošto su primećene samo u Africi. Ali ne zadugo zato što uopšte ne sumnjamo da će uskoro naučiti i da plivaju.

2. Džinovska mesožderka

Životinje jedu biljke. Biljke stoje u mestu i prave kiseonik. Tako otprilike izgleda normalna podela u normalnom svetu. Zato mesožderke zbunjuju stručnjake od trenutka kada su otkrivene, pošto se ne uklapaju baš u taj koncept.

Ali ok, nekako smo prihvatili da postoje biljke koje će smazati poneku muvu s vremena na vreme.

Sve dok 2007. godine na Filipinima istraživači nisu videli nešto čudno. A to čudno je bila Nepenthes attenboroughii.
Monstrum koji u slobodno vreme jede pacove. CELE PACOVE! Evo pogledajte:

 

 

Ona koristi iste metode kao i druge grabljivice iz sveta biljaka. Plen namami slatkim nektarom divnog mirisa. A onda ga zarobi u svojoj utrobi i polako vari živog, pošto jadnik ne može da izađe.

Fino, ali sledeći put kada budemo išli da plivamo po nekom jezeru pre toga ćemo se samo DOBRO uveriti da je to zaista pravo jezero.

1. Leteće gljive

Kada vam kažemo GLJIVE, sigurno pomislite na šampinjone ili možda slasne vrganje. Ili možda žute nokte vaše babe ako ste imali nesreću da to vidite.

Ali razmislite ponovo pošto je ovo priča o Cryptococcus gattii koju možda upravo udišete.

Ne bismo da paničimo, ali eksperti iz Nacionalne geografije su je opisali kao "smrtonosnu", "zaraznu" ili recimo kao "super gljivu".

Ok, znali smo i do sada da postoje smrtonosne i opasne pečurke. I one se obično kriju na mračnim i vlažnim mestima i naškodiće vam ako ste dovoljno ludi da ih pojedete. Ali ova je otkrivena u sred Amerike, u Oregonu i ubila je nekoliko ljudi, koji pritom nisu uradili ništa loše. Samo su udahnuli u pogrešno vreme na pogrešnom mestu.

Ona se širi tako što njene mikroskopske spore lebde vazduhom a vi ih udahnete. I onda umrete par meseci kasnije ako nemate sreće. Tretman postoji, ali je efikasan samo ako se otkrije na vreme.

Srećom bolest ima vrlo jasne simptome.
To su: glavobolja, crvene oči, letargija i apatija. Dakle upravo oni simptomi koje ima oko 90 posto sveta danas. Da, zato je problemčić otkriti je…

Klikni Like da i drugi vide!