4. Nemci poslali brod da zaštiti jednog jadnog Nemca (kome to baš i nije trebalo)


wikimedia
Ako ste pomislili da su države velike i ozbiljne institucije grdno ste se prevarili. O tome govori recimo ova priča iz 1911. godine.

Vidite, u to vreme Nemci su bili malo smoreni što nisu na vreme prisvojili sebi kolonije poput Britanije ili Francuske.

I onda su odlučili da u luku Agadir u Maroku pošalju vojni brod kako bi naterali Francuze da im daju deo ove zemlje ili bar Kongo.

Ali nije to bilo baš tako jednostavno pošto dve zemlje nisu bile u ratu, a ne šalješ vojni brod tek tako u tuđu luku zar ne? Dakle, trebao im je izgovor. I zato su shvatili da bi bilo najbolje da kažu da je njihov brod došao u Agadir da brani Nemce. Odlična ideja. Ako zanemarite tu sitnicu da u tom gradu uopšte nije bilo Nemaca.

Onda su genijalci iz Nemačke tajne službe smislili savršen plan. Pronašli su jednog Nemca po imenu Vilburg u drugom delu Maroka. I naravno da nisu mogli tek tako da zaborave na njega pošto, sasvim jasno, svi obožavaju Vilburga. A kada bi se on eto nekim slučajem našao u Agadiru, logično je da bi bilo ok da se tamo pojavi i bar jedan vojni brod da ga malo podrži. Ima smisla!

Tajna služba je onda poslala telegram Vilburgu u kome su mu rekli da bi mogao malo da svrati u Agadir. Ali problem je što je telegram bio šifriran a jadni Viburg nije bio tajni agent i blage veze nije znao šta je u njemu pisalo. Tek posle trećeg pokušaja su uspeli da mu objasne šta bi trebalo da uradi.

Ali to nije kraj problema. Ne samo što je kasnio u startu već je i na putu naišao na sve moguće probleme pa je vojni brod došao tri dana pre njega. Dočekali su ga besni Marokanci i Francuzi, zbog čega se brod usidrio pored luke na sigurnom odstojanju.

Vilburg je na kraju došao a onda i shvatio da nikako ne može da obavesti ljude na brodu da je to on. Pa je mahao rukama i vikao, ali mornari su pretpostavili da se radi o još jednom ljutom lokalcu i normalno ignorisali su ga. Na kraju se toliko smorio da je samo besno gledao ka brodu sa rukama na kukovima. A onda su nemački oficiri prepoznali taj pogled koji ih je podsetio na majčicu Nemačku i odmah shvatili da je to stari dobri Vilburg.

Da sve bude još smešnije celom događaju su prisustvovali reporteri koji su takođe došli pre Vilburga na lice mesta pa je incident dobio međunarodne razmere a Britanci su odmah podržali Francuze kada su čuli za ovu glupost. A to je tek početak ovih suludih priča.

3. Severnokorejski špijuni i ribari


zubro
Početkom devedesetih godina dobri ljudi u Južnoj Koreji su shvatili da ludaci iz Severne Koreje šalju sve više špijuna. Ali iz nekog razloga nikako nisu uspevali da otkriju kako oni dolaze i kako prelaze dobro čuvanu granicu.

Onda su pomislili da je Severnokorejska propaganda možda istinita. Možda njihovi vojnici zaista mogu da postanu nevidljivi ako zadrže dah? Zapravo ne, nisu to pomislili.

Istina je otkrivena tek 1998. godine. I do nje nisu došle tajne službe i vojni obaveštajci već obični ribari. Jednog finog popodneva mreža im je zapela za nešto. A onda su izvukli malenu podmornicu sa dvojicom ljutih Severnokorejaca.

I tako je razotkriven najvažniji tajni projekat ove male diktatorske zemlje.

Južna Koreja je onda pojačala obalsku stražu, a Severnokorejci su se vratili katapultiranju špijuna preko granice uz nadu da će bar neki preživeti.

2. Tajni agent uhvaćen sa tajnama na Kosovu


a.dombrowski
Naravno mi moramo da budemo mirođija u svakoj čorbi. Recimo kao u ovoj priči iz 2007. godine koja je zabeležena na Kosovu. U Prištini se te godine desila eksplozija ispred sedišta kancelarije Evropske unije. Nemačka je odmah poslala tri agenta iz službe BND da otkriju šta se desilo.

Ali izgleda da su delovali previše tajnovito dok su se šunjali pored mesta eksplozije pa su ih lepo vojnici KFORA priveli i odveli na ispitivanje.

Da sve bude još gore jedan od Nemaca ( zvao se Andreas ) je nosio sa sobom gomilu tajnih informacija. Recimo kontakte doušnika i slično. Možete da pretpostavite da sve te informacije nisu bile zaštićene čak ni običnom šifrom pa su vrlo brzo dospele u javnost. Blam, šta reći…

1. CIA slučajno Iranu dala nuklearne planove


will scullin
Ko radi taj i greši. A izgleda da CIA puno radi. Več smo pisali o njihovim blamovima u ovom tekstu.

A evo još jednog. Oni su 2001. godine došli na genijalnu ideju. Operacija Merlin je podrazumevala da Iranu, podmetnu lažne nacrte za aktiviranje nuklearne bombe. Trebalo je da ih isporuči ruski naučnik, koji nije ni znao o čemu se radi u celoj priči. Ideja je bila da pogrešni nacrti onemoguće Iran da zaista napravi bombu, pošto bi se u njima nalazila greška koja bi ceo projekat potpuno osujetila.

Dobra zamisao.

Ali realizacija je malo lošije išla. Recimo zato što je ruski naučnik odmah shvatio da su nacrti lažni. To je i rekao ljudima iz CIA, koji su mu objasnili da ne paniči i da je sve to ok. Ali ne postaje se slučajno nuklearni fizičar. Rusu nije bilo teško pa lepo seo i sve popravio u nacrtima i svoje dobronamerne ispravke poslao sa originalnim dokumentima u Iran. 

Ako vam nije jasno, to su bili nacrti najvažnijeg dela nuklearnog oružja za koje je potrebno godine i godine rada. E to je CIA praktično poklonila tamo gde stvarno nije trebalo. Šta reći…

Klikni Like da i drugi vide!