Kompanija Acer ponovo je u centru pažnje IT medija i ljubitelja računarskih tehnologija širom sveta zahvaljujući svom novom ultrabook (ili bolje reći multibook) računaru – Aspire P3 koji u  biti menja dosadašnji koncept ovih mobilnih uređaja. Radi se zapravo o proizvodu koji integriše tablet i ultrabook računar u jednu celinu omogućavajući korisniku da po potrebi izabere jednu ili drugu verziju. Mi smo premijerno u regionu imali priliku na par dana da se družimo sa ovim neobičnim mobilnim računarom i evo kakve je utiske ostavio na nas.

Vizuelno posmatrano  Aspire P3 podseća na jedan malo veći tablet računar (dijagonala ekrana je 11.6 inča, a rezolucija 1366×768 piksela) sa fizički implementiranom tastaturom koja je verovali ili ne (delimično) savitljiva. Ona zapravo (kada se preklopi) prekriva ekran ovog ultrabook računara štiteći ga od svih spoljnih uticaja, ali i od padova i potresa. Pomenuta se u radu pokazala kao veoma komforna i što je nama bilo veoma važno odlična je za višečasovno kuckanje pošto ima plitak hod tastera. Trackeped je logično izostao jer je displej osetljiv na dodir i podržava sve (nama poznate) multigestikulacije, ali kome bude nedostjao za male novce može da nabavi nekog eksternog miša i rešena stvar.

Kao i svi Acer mobilni računari tako je i Aspire P3 dostupan u više različitih hardverskih konfiguracija, među kojima se posebno izdvaja verzija P3-171-5333Y4G12as koja se oslanja na snagu Core i5 procesora (poslednje generacije), 4GB radne memorije i fleš storidža od 128GB zahvaljujući kom se ima onaj osećaj kao da svaka aplikacija i igrica pod prstima gotovo lete – realno baš je tako. Za grafiku se sa druge strane brine solidan Intel-ov HD 4000 akcelerator od koga korisnici mogu da očekuju maksimalno uživanje u multimedijalnim sadržajima visoke definicije i igranju najnovijih igrica, a ako zatreba može da posluži i za prelom grafike i editovanje najrazličitijih video sadržaja.

Veoma važne odlike ovog mobilnog računara su i vrhunska bežiča i žična interaktivnost, kao i izuzetno snažna baterija čija autonomija (sa aktivnom Wi-Fi konekcijom) ide i do zavidnih 7-8 časova, što je tek nešto malo manje u poređenju sa novim iPad tabletima (kod njih baterija traje 10 časova). Međutim, ono što je nama zasmetalo je Windows 8 platforma koja prosto ne iskoriščava do kraja sve potencijale koje ima  Aspire P3. Mišljenja smo da bi Android bio daleko bolji izbor za ovaj multi mobilni računar pogotovo što isti poseduje i vrhunski zvučni sistem, kao i lepo izbalansiran ostatak hardverske konstrukcije. Takođe cena mu (bar za naše uslove) nije nimalo pristupačna i upravo zbog nje u rukama će ga imati samo kupci sa dubokim džepovima, jako dubokim džepovima.

Cena (sa PDV-om): 112.150,00 dinara, Kontakt: EWE