5. Obična voda je najluđa stvar na Zemlji


Doug88888
Mora da se sada pitate šta je to tako čudno po pitanju vode? Ima je svuda, mi smo najvećim procentom voda, nema ukus ni miris i tako je obi;na. Sve je istina.

Ali…

..ima još par sitnica! I uopšte nije obična.

Recimo trebalo bi da znate da se voda ponaša potpuno drugačije od svih nama poznatih hemikalija. Voda jednostavno fura svoj fazon. Evo kako. Na primer jedan od osnovnih principa materije je da se tečnosti skupljaju kada se hlade. To se dešava zato što se molekuli približavaju na nižim temperaturama. I zato sve postaje tvrđe kada je hladno.

Ali ne i voda.

Voda se širi kada se zaledi. Zato će vam flaša piva pući ako je zamrznete. A zato i led pluta. Sasvim suprotno od logike, led je lakši od svoje tečne verzije.

Zašto se to dešava, već vas vidimo kako se pitate?

Nemamo pojma. Niko nema pojma, a naučnici su praktično odustali od pokušaja da to objasne.

Ima i još stvari koje ne razumemo ali baš ni malo. Recimo zašto je led klizav. Takođe, vrela voda se brže smrzava od hladne. To se zove Mpemba efekat, a otkrio ga je student iz Tanzanije Erasto Mpemba 1969. godine. Inače, niko ne zna ni zašto je to tako…

 

Ima još bizarnosti u svetu oko nas, pa slobodno nastavite da čitate.

4. Vreme možda ni ne postoji


  ĐāżŦ {mostly absent}
Šta li je toliko komplikovano oko vremena majku mu? Tu su stvari koje su se desile u prošlosti. Tu je sadašnjost i imamo budućnost, odnosno pravu liniju po kojoj vreme teče.

Ali…

Vreme je prilično relativno. A možda čak ni ne postoji, kažu fizičari. Kao što je Ajnštajn lepo objasnio svi vreme doživljavamo sasvim drugačije. Odnosno ono nam protiče različitom brzinom.

A ono zavisi od našeg kretanja. Osoba koja sedi će stariti brže od onoga ko trči maraton. I to stvarno, a ne teorijski.

Zbog toga recimo GPS sistem za navigaciju mora da stalno izračunava brzinu kretanja satelita čiji signal koristi. U suprotnom bi greške u poziciji ile čak i nekoliko metara. I zbog toga će se astronauti iz Međunarodne svemirske stanice vratiti mlađi od kolega koji su bili na Zemlji. I to su vrlo merljive stvari koje smo dokazali u praksi.

Zanimljiv deo je što blage veze nemamo zašto je vreme tako čudna pojava. Zapravo nekim pametnim ljudima nije baš ni jasno zašto mi znamo samo prošlost a ne i budućnost. Odnosno zašto se vreme kreće prema nama samo u jednom smeru. Uf sad nam tek ništa nije jasno… Ali je zabavno, priznaćete?

3. Biljke komuniciraju između sebe i znaju da računaju


iantmcfarlanda
Jadne biljke nisu baš mnogo bistre zar ne? Rastu tu oko nas, prave kiseonik i skupljaju sunčevu energiju. Teško da se nalaze u vrhu ambicioznih stvorenja na Zemlji.

Ali…

Ali to možda nije baš tako. Šta biste rekli na to da su biljke bolje u matematici od vas? Aha! Istraživači iz John Innes centra u Norviču su otkrili da su biljke u stanju da izračanu matematičke jednačine.

Vidite, one će savršeno tačno izračunati koliko skroba im je potrebno da preguraju noć. Stvar je u tome što hranu mogu da prave samo preko dana uz pomoć sunčeve svetlosti pa deo moraju da ostave za posle. Kao što vaša mama ojadi frižider preko noći. Ali nemojte da paničite. One nemaju mozak i ta biljka pored vas vas ne gleda popreko. Ipak, njihove ćelije su poput malih kalkulatora koji konstantno izračunavaju neke bitne stvari.

A ni to nije sve. Biljke takođe komuniciraju.

Znate onaj divni miris sveže pokošene trave koji podseća na proleće? E pa to je zapravo vrisak biljaka kojim upozoravaju sve druge da beže ako mogu. Nažalost ne mogu.

E pa biljke komuniciraju međusobno i to putem mirisa. A mogu čak i da osećaju neku vrstu bola. Nije to baš kao bol, pošto nemaju nervi sistem, ali definitivno nešto osećaju. 

2. Svemir ima 11 dimenzija


sweetie 187
Ok, svi znamo da živimo u tri dimenzije. To znači da možemo da se krećemo gore-dole, levo-desno i napred-nazad. Ok, možda ima i 5D ako odete u dobar bioskop pa se stolice mrdaju, ali to je u principu to.

Ali…

Ali svemir zapravo ima 11 dimenzija. Verovatno. To znači da svi mi možemo da se krećemo gore-dole, levo-desno, napred-nazad i u još 8 pravaca.

Neće biti baš jednostavno da vam objasnimo šta su preostalih 8 dimenzija. Zamislite običan kvadrat na papiru. Kome bi trebalo da objasnite kocku koja stoji pored. Nemoguće, zato što kvadrat u 2 dimenzije uopšte ne poznaje koncept treće dimenzije. E pa isto tako ni mi ne kapiramo baš preostalih 8.

Zato nećemo ni pokušati da vam objasnimo. Samo ćemo vam reći da su naučnici otkrili da neke čestice jednostavno nestaju iz našeg sveta. A to je sasvim nemoguće pošto materija ne može da nestane. I onda su zaključili da one jednostavno pobegnu u neke druge dimenzije. Ali ne znamo gde je ta dimenzija.

1. Pi je potpuno neverovatan broj


j.gabas esteban
Ne bojte se nećemo vas udaviti matematikom. Biće zabavno. Sećate se broja Pi? To je 3.14159. On vam je bio potreban za izračunavanje nekih detalja oko kruga.

Ali…

Ali Pi je mnogo više od toga. Zapravo on je skoro pa SVE. Za početak to je iracionalan broj. A to znači da nikada nećete moći da ga ispišete do kraja. 3.14159 je samo skraćena verzija. Posledica ovakve njegove prirode je da zapravo nikada ne možemo da baš tačno izračunamo obim i površinu kruga.

Ok, to je zanimljivo, ali nikako nije najzanimljivije vezano za taj čudan broj. Neki matematičari tvrde da je Pi zapravo čitav svemir. Evo kako. Pošto on predstavlja beskrajan broj cifara, koje se pritom ne ponavljaju po nekom redu, on sasvim sigurno krije kod za sve što postoji. Bukvalno ceo univerzum. Pi je zapravo Matrix. I ne samo Matrix nego i grad Zion van Matrixa i Kijanu Rivs. Kao i vi, vaš računar i sve ostalo.

Da sve bude još gore, nikada nećemo imati dovoljno moćan računar da pronađe konačan broj Pi. Nije Pi nego je jedno veliko – PiH.

Klikni Like da i drugi vide!

1 KOMENTAR

Comments are closed.