Pre nego što vam stignu gosti, pronađite im najbolji smeštaj. Ukoliko imate mali stan i niste u mogućnosti da ih smestite u svom stanu, možete pogledati ponudu na jednom od booking sajtova. Tamo ćete lako pronaći povoljan smeštaj za vaše goste i omogućiti im da se osećaju kao kod kuće.

Za doručak pravac pekara! I to na burek. Sa mesom naravno, zato što je sa sirom zapravo pita. To će vam reći svaki ekspert. Mora da bude mastan, a uz njega popijte jogurt ili, još bolje, kefir. Najbolje posle cele noći đuskanja u jednom od poznatih klubova.

Posle doručka, slobodno skoknite do centra, recimo Dorćola i popijte kaficu. Ili još boje uzmite kafu za poneti i pravac na omiljenu turu – Kališ, Trg Republike, Kralja Milana.

Na Kalemegdanu ispričajte svima da se na području od Ulice Kralja Petra do Malog Kalemegdana nalazio Bit pazar, tačnije buvljak za vreme Turaka. A onda stanite pored Pobednika i pogledajte u pravcu Novog Beograda. Napravite nekoliko fotkica.

Kada se budete vraćali nazad, spomenite da je Velike stepenice koje povezuju Kalemegdan i reku Savu napravio Knez Mihailo 1860. godine. On se po povratku sa ispraćaja svoje sestre Perke Bajić iz pristaništa uverio koliko je prolaz do grada stvarno strm, pa je naložio da se naprave ove čuvene stepenice.

Za užinu svratite u neku od starih poslastičarnica koje su opstale sve ove godine u Beogradu. Popijte bozu. Usput svratite do hotela u kom su smešteni gosti da se malo okrepe i odmore.

A onda ste spremni za nove pobede. Recimo iznajmite bicikle. Možete čak i da platite stručnog vodiča za to, kojih je sve više. Sigurno niste znali da je prvo biciklističko društvo je u Beogradu osnovano 1884. godine? A verovatno znate da je jedan Holanđanin u Beogradu prvi biciklistički turistički vodič?!

Dovezite se do nekog od fantastičnih restorana na reci i ne propustite lokalne specijalitete. Recimo kečigu, ili smuđa. Ako vam se dopadne produžite u neku od kafana po kojima je Beograd tako poznat. I obavezno napomenite da je “?” zvanično prva prava evropska kafana!

Ako ste ipak za nešto drugo skoknite do nekog od tržnih centara i bacite se na šoping, koji je uvek tako zabavan.
 

 

Za uveče preporučujemo šetnju pored Ušća, kao i obilazak čuvenih socijalističkih zdanja. Recimo pogledajte Sportski centar 25. maj čija izgradnja je počela 1973. godine po planovima Ivana Antića. Ili možda možete da posetite i neki od muzeja, recimo odlične izložbe ima Muzej Istorije Jugoslavije.

Ne zaboravite ni Beograđanku koje je građena od 1969. do 1974. a ima 23 sprata i visoka je 100 metara. Ali bila je najviša zgrada u Beogradu samo 6 godina kada je zamenila Zapadna kapija, koja je viša za 24 metra.

U svakom slučaju, potrudite se da i sami naučite nešto novo o divnom Beogradu…