Alergije na odevne predmete su vrlo česte. Nekoliko sati do nekoliko dana od oblačenja neadekvatne garderobe može se pojaviti alergijska reakcija u vidu svraba, crvenila, suvoće ili mehurića na koži.

Pamučna garderoba je od prirodnog vlakna, meka, najredje izaziva alergijske rekcije. Ukoliko se ipak pojavi alergijska reakcija na pamuk, najčešće je uzročnik formaldehid pomoću koga se pamuk čuva od propadanja i parazita. Zbog ove činjenice ne treba nositi novu garederobu koja se prethodno ne opere. Pranjem na visokoj temperaturi smanjuje se količina formaldehida. Pacijenti koji su alergični na formadehid ne bi trebalo da nose garederobu otpornu da gužvanje, a to je najčešće kombinacija pamuka i spandexa (likre). Poželjna je garderboba koja može da se pere na visokoj temperaturi zbog prisustva grinja i prašine, životinjskih dlaka ili polena.

Vlakna vune, sintetike, najlona mogu izazvati vrlo neprijatne reakcije. Razlog tome veoma često je može biti elastin, ostaci metalne prašine vezani tokom procesa proizvodnje, zadržavanje sapuna ili prezervativi (supstance koje služe za održavanje svojstava tkanine tokom lagerovanja).

Vuna, može biti alergen sama po sebi ali je mnogo češća reakcija kože na alkohol kojim se vuna obradjuje – lanolin. Istovremeno, vuna je materijal koji zadržava veliku količinu prašine, polena i sličnih alergena. Kod osoba sa osetljivom kožom može se pojaviti neprijatnost u vidu peckanja ili svraba na vuneno tkanje ali to ipak nije prava alergijska reakcija.

Svila, veoma retko izaziva alergiju. Ona je lagana, prozirna i omogućava koži dobru regulaciju telesne temperature.

Poliester je sintetičko vlakno kao što je akril, najlon, spandex. Koriste se u čarapama, suknjama, donjem vešu i često izazivaju iritaciju. Iritacija može biti uzrokovana samim materijalom ili fabričkim dodatcima.

Faktori koji pojačavaju alergijske reakcije na garderobne predmete su gojaznost, pojačano znojenje, uska odeća kao i razna oštećenja kože.

Da bi se ispitala alergijska reakcija na navedene materijale rade se epikutani testovi za čije tumačenje je potrebno 48h od momenta postavljanja testa na kožu ledja pacijenta.

 

spec. dr Svetlana Đurišić, dermatolog

 

Pročitajte još o alergijama na stranici dermatološke ordinacije Dermatim.