Sigurno niste znali da vaš govor tela kod drugih ljudi ostavlja veći utisak od onoga što govorite. Evo nekoliko saveta kako da se ne obrukate na izlasku sa devojkom/dečkom ili na razgovoru za posao. Iskreni osmeh je uvek dobra ideja, kao i čvrst stisak ruke i gledanje u oči. Skretanje pogleda levo i desno ukazuje da nešto skrivate. Nemojte dirati lice rukama, a ukoliko prekrstite ruke ili noge to često znači da ste u odbrambenom položaju i da se plašite okoline ili sagovornika.

Na osobu preko puta vas to će delovati kao da ne želite da budete u njegovom društvu pa će i on podići "gard", što nije dobar početak. Ukoliko se blago nagnete prema sagovorniku to će značiti da vas zanima ono što priča, ali nemojte preterati pošto to može da signalizira da želite da odete. Ukoliko imate tremu, pokušajte da razgovor vodite tako što će vam dobar deo tela biti skriven stolom ili nekim paravanom, što će vam olakšati muku i zaštititi vas od zlih pogleda.

Ukoliko baš morate da lažete, najbolji način da to uradite je a da vas ne otkriju čitanjem neverbalnih signala tako što ćete se zabaviti nekim drugim poslom, recimo uparkiravanjem auta. I naravno, ipak vodite računa šta pričate, pošto vas ni govor tela neće spasiti ukoliko šefu kažete da je glup kao vaša noga.

Pročitajte sve o temi GOVOR TELA!