Evo vrlo zanimljivog otkrića. Lingvisti su ustanovili da se naše navike u korišćenju interpunkcijskih znakova brzo menjaju.

Konkretno, sve manje koristimo tačku prilikom dopisivanja preko kratkih poruka. A posledica toga je da je jadna mala tačka dobila sasvim novo značenje.

Evo primera. Zamislite da ste dobili poruku – Nisam stigao da napravim ručak pa možemo da idemo u Mek.

I sada možete da odgovorite recimo:

– dobro

ili

– dobro.

Da li vidite razliku? Naučnici tvrde da velika većina ljudi vidi i da odgovor sa tačkom smatra agresivnim.

Profesor lingvistike Mark Liberman kaže da je ovo otkrio kada mu se sin požalio da su mu poruke često agresivne i grube. A onda je ustanovio da je stvar u tome što koristi tačku. A to većina mladih danas ne radi. Zato će oni često biti i zbunjeni pokušavajući da shvate njeno značenje, odnosno da li predstavlja agresiju, kraj razgovora ili nešto treće.

Evo još jednog primera:

– izvini za sinoć

ili

– izvini za sinoć.

Razlika je velika. Rečenice bez tačke otvaraju mogućnost za nastavak dijaloga, dok ga one druge sputavaju, kažu naučnici. Tačka predstavlja kraj razgovora pa i pretnju, kažu istraživači sa American University.

 

Zanimljivo zar ne? photo: manybits

2 KOMENTARI

  1. Veoma postujem pravopis i trudim se da ostanem dosledna takvom nacinu izrazavanja, ali kada su u pitanju sms poruke slazem se sa ovim clankom jer koliko god da je ispravno stavljati tacku na kraju recenice, u sms poruci je najcesce treba izbegavati..iz nekog razloga moze da suzbije komunikaciju i ohladi atmosferu…cak je mnogo dinamicnija poruka ako se stave tri tacke ili zvezdica ili nekoliko zareza..tacka nije neophodna u sms poruci!

Comments are closed.