Internetom se ponovno šire glasine oko novog misterioznog Appleovog proizvoda koji neće biti pametni sat ni toliko spominjani televizor.

Komentarišući trenutnu situaciju Applea na tržištu, sve veći broj investitora i tržišnih analitičara upozorava kako bi ova kompanija trebalo da ubrza sa inovacijama. Pošto su osvojili tržište s iPodom, iPhoneom i iPadom i nakon što su na krilima ovih uređaja zabeležili veliki porast cene deonica, Appleu su ponovo potrebne inovacije i novi proizvodi koji bi trebalo da osiguraju dalji (veliki) rast kompanije, odnosno povećaju zaradu deoničara.

Tokom poslednjih godinu-dve puno se priča o dva takva nova i inovativna Appleova proizvoda – pametnom satu iWatch i televizoru iTV koji bi, kako veruju pojedini analitičari, mogli da u potpunosti promene tržište.

Iako su mnogi očekivali da će Tim Kuk već ove godine predstaviti iWatch i iTV, iz Applea još nisu ni spomenuli ove proizvode, a poslednje glasine kažu da je lansiranje pametnog televizora pomereno najmanje za 2015. godinu, prenosi B92. Takođe, pitanje je u kakvoj je fazi razvoj njihovog pametnog sata, ali umesto ovih uređaja čini se da Apple za početak sledeće godine priprema jedan novi i, kako su ga nazvali na Business Insideru – misteriozni proizvod.

Deo analitičara veruje da bi to mogao da bude veliki iPad, odnosno iPad Pro koji bi trebalo da ima ekran dijagonale od čak 12,9 inča. Međutim, s obzirom na sve veću popularnost manjih tableta, takav bi se ekran mogao, umesto u velikim tabletima, koristiti u novim modelima prenosnih kompjutera a analitičar Ming-Či Kuo veruje da bi Appleov novi model laptopa mogao da promeni tržište prenosnih kompjutera na sličan način na koji je to ova kompanija već učinila s MacBook Airom. Treća opcija, naglašavaju novinari Business Insidera, jeste da bi to mogao da bude hibrid, uređaj koji bi korisnicima trebalo da donese najbolje od tableta i prenosnih kompjutera.

Zanimljivo je da je Tim Kuk nedavno napao konkurentske kompanije upravo zbog takvih hibrida i rekao da pokušavaju da kompjutera naprave tablete, a od tableta kompjutere.

Ipak, treba napomenuti da je, nedugo nakon predstavljanja originalnog iPada, Stiv Džobs govorio kako je dijagonala od 9,7 inča najidealnija za pregledanje sadržaja, dok su tableti s ekranima od sedam inča premali.

Dve godine nakon toga Apple je predstavio svoj prvi model s ekranom dijagonale 7,9 inča, a nedavno su predstavili i njegovog naslednika s ekranom Retina rezolucije tako da ne bi bilo preveliko iznenađenje ako u budućnosti ova kompanija predstavi hibridni uređaj između tableta i laptopa, uprkos ranijoj kritici takvih hibrida.