5. Svemirska agencija Zambije


pulp collectors via
Šezdesetih godina trka za osvajanje svemira bila je na svom vrhuncu. Bili su tu Sovjeti, Amerikanci i naravno atronauti iz Zambije. Šta? Da, dobro ste pročitali. Ali ova priča je mnogo luđa nego što možete da zamislite.

Recimo kao što je činjenica da "Nacionalna akademija Zambije za nauku, svemirska istraživanja i filozofiju" nikada nije imala fondove za finansiranje, ili minimum bezbednosti za bilo kakvo funkcionisanje. U stvari nisu imali ni svoju zgradu. Ali imala je Edwarda Nkolosoa. Učitelja po zanimanju!

A Nkoloso je vizionarski shvatio da je svemir sledeća velika stvar i onda okupio nekoliko vojnika, žena i dobrovoljaca kako bi pokrenuli Zambijski svemirski program.

I spremali su se baš ozbiljno za izazove u dalekom svemiru!

  pulp collectors via

Recimo imali su simulator antigravitacije. Odnosno bure u koje bi zatvorili "astronauta" i onda ga pustili na nizbrdicu. Onda su pokušali da naprave svemirski brod i čak imali neke rezultate u tome. Ipak, cela priča se završila kada su ih iz Vlade Zambije zatvorili zato što su shvatili da nisu baš normalni. A i astronautkinje su u međuvremenu zatrudnele.

Ipak, Nkoloso je odustao od svemira, ali je brzo pokrenuo svoju stranku i uključio se u politiku. Shvatio čovek gde mu je mesto tako pametnom…

4. Svemirska stanica, i to baš velika


photo: elysium, via
Da li ste možda gledali film Elysium? Sa svemirskom stanicom za bogate i odabrane? E pa vidite sličnu ideju su imali naučnici sa Univerziteta Stanford 1975. godine. NASA je odobrila plan da se igradi nova svemirska stanica. I štreberi sa fakulteta su dali oduška svojoj mašti.

I tako je nastala ideja o pokretanju celog grada za 10,000 ljudi koji bi orbitirao oko Zemlje. Da, deset hiljada ljudi. Sve je izgledalo kao džinovska krofna, a okretanje bi stvorilo gravitaciju. Fina ideja u principu. Osim što je imala jedan problemčić. Sve bi koštalo nekih 200 milijardi dolara. Odnosno oprilike sve pare koje su postojale na svetu u to vreme.

A onda su svi shvatili da ideja nije baš bila dobra pa su odustali na vreme.

3. NASA i Hollywood


photo via
Ne, ne pričamo o teoriji zavere po kojoj NASA i nije sletela na mesec i po kojoj je sve snimljeno u studiju. Mi se ipak bavimo samo činjenicama! Ali evo podjednako smešne priče. Ne tako davne 2001. godine NASA je poslala sondu Genesis u opasnu misiju ka Suncu.

Zadatak letelice je bio da uhvati solarni vetar u poseban kanistar i vrati ga na Zemlju. A to nije baš jednostavan zadatak. Ali prvi deo misije je prošao sasvim ok. Ali drugi baš i nije. Što i nije ni malo čudno imajući u vidu celu ideju.

Vidite, padobran sonde je bio previše mali da bi sprečio udarac u zemlju. I onda se NASA lepo setila i pozvala kaskadere iz Holivuda. Trebalo je da lete helikopterima i uhvate sondu pre nego što padne na Zemlju.

 fas, via

Sve je moralo da bude potpuno savršeno organizovano. Da helikopteri budu na pravom mestu u pravo vreme i da urade sve kao što je planirano.

Helikopteri su bili na svom mestu, kaskaderi spremni. Ali padobran se uopšte nije otvorio a sonda se zakucala u zemlju, dok se solarni vetar rasuo u nepovrat… Šteta.

2. Kolonija na mesecu


wiki
Apollo program je napravljen kako bi poslali ljude u orbitu Meseca. Ok, to su uspeli. Drugi korak je bio da se sleti na mesec. Urađeno! A treća faza je podrazumevala da napravimo opasnu žurku tamo. Sa dosta prijatelja.

Nismo uspeli.

Evo šta se desilo. Posle Apolla 17 ideja je bila da se pokrene misija gde bi šestoro astronauta ostali na mesecu čak pola godine. Trebalo je da imaju rovere za istraživanje, a iznad bi bila i velika svemirska stanica u orbiti kao podrška. A onda je trebalo da odemo i do Venere i tamo napravimo koloniju.

Ipak, sve je brzo zaustavljeno kada je neko iole pametan shvatio da je cela ideja potpuno ludilo. A uz to i sasvim neostvariva.

1. Jugoslavija imala svoj svemirski program (Tito ga je prodao Amerima)


pressonline
Evo i jedne priče koja dokazuje da i mi moramo da budemo mirođija u svakoj čorbi. Početkom prošle godine slovenački reditelj Žiga Virc je najavio dokumentarac "Hjustone imamo problem" u kome će objasniti zanimljivu ali bizarnu teoriju. Odnosno da je navodno Tito prodao svemirski program Jugoslavije Amerikancima i da su oni na osnovu njega na Mesec poslali svoje astronaute.

Zaplet filma "vrti se" oko navodnih tajnih zapisa pionira jugoslovenskog svemirskog programa Hermana Potočnika do kojih je Tito došao posle Drugog svetskog rata. Zahvaljujući tome, SFRJ se kao treći igrač uključila u svemirsku trku i već 1961. godine imala funkcionalan program zahvaljujući kojem je mogla da pošalje čoveka u svemir. To su saznali Amerikanci i u martu iste godine Tito je u tajnosti prodao planove Kenediju koji je već dva meseca kasnije najavio let na Mesec.

 

 

Priča je stvarno zanimljiva, a i trejler je obećavao. Ali postoji jedan problem. Pa, ništa od toga nije istina.

Glavni istoričar NASE Rodžer Lonijus kaže da je to obična budalaština. "Ne znam ni za jedan dokaz o vezi između jugoslovenskog svemirskog programa – ako ga je uopšte imala – i NASA-e. Ako autori, koji propagiraju ovu ideju, žele da budu pošteni i odgovori neka pokažu tačne datume ključnih događaja za ovu priču. Nisam video nikakav dokument. Da li postoje? Sumnjam u to.”

Na kraju je i sam autor priče Žiga Virc praktično priznao da je sve zapravo samo dobra ideja iz njegove bujne mašte. "Naravno, prikupili smo dosta informacija, ali smo svakog dana i sata u kontaktu sa novim ljudima, tako da trenutno ne govorimo o tome šta je fikcija, šta istina, šta je dokumentarno…".  Ok, kapiramo Žiga, dosta si rekao…

A sada klikni Like da i drugi vide!