5. Hram apokalipse u Meksiku


photo: gorgo
Teotihuacan je ime čudnog grada koji se nalazi odmah kod Meksiko Sitija. Zapravo, to nije njegov originalni naziv, već ime koje su mu dali Asteci. I toliko im se dopao kada su da su sekli jezik svakom ko bi izgovorio njegovo ime u želji da ga sačuvaju od neznanih gostiju. A to je najmanje čudan podatak o ovom gradu. Zna se da su ga pronašli Asteci i to nekih 500 godina pošto je napravljen.

Pa ko je živeo u njemu ? Ko ga je uopšte sagradio? I kako su uspeli da podignu tako napredne i ogromne strukture?

Niko nema ni ideju.

A pošto je i Astecima bilo jasno da ovakav grad nije baš mogao da se stvori niotkuda, smatrali su da su ga podigli bogovi lično. I to je otprilike jedina teorija koju je iko ikada imao, zato što ne postoji ni jedan dokument ili izvor koji bi mogao da ukaže na poreklo ovog grada.

Ali znamo da je Teotihuacuan bio stvarno velika metropola, sa nekih 250.000 stanovnika recimo. Koji su onda u jednom trenutku potpuno nestali i ostavili prazan grad. A u to vreme to je bilo baš mnogo ljudi. Da sve bude još čudnije izgrađen je po strogim urganističkim pravilima koja se i danas koriste.

 photo via, via

Neverovatno ali pronađeno je 200 prvih stanovnika ovog grada. Tačnije 200 kosturova bez glave koji su žrtvovani u velikom hramu u okviru ceremonije otvaranja. Baš svečano nema šta.

Ah da! Zaboravismo da spomenemo da je do sada otkopano samo 5 posto površine ovog ogromantnog grada. I ne smemo ni da pretpostavimo šta se krije u preostalih 95 posto pod zemljom.

4. Radovi prvih ljudi


photo: google maps
Pilot Kraljevske avijacije Percy Maitland je 1927. godine leteo je iznad pustinje na Bliskom Istoku raznoseći ljubavna pisma poštom i onda u sred ničega video čudne neke oblike. I još malo čudnih oblika.

Onda je sišao među beduine i pitao ih šta je to? A oni su mu rekli – e sine, to su radovi prvih ljudi.

Arheolozi su proučili na hiljade fotografije, ispitivali teren i gledali Google Mape u pauzama igranja pasijansa. I nisu uspeli da zaključe baš ništa. Osim da je sasvim jasno da su ove građevine u sred pustinje napravili ljudi. Ne zna se kada i ne zna se zašto. Ali ima ih na hiljade i prostiru se kroz Siriju, Jordan i Saudijsku Arabiju.

3. Nešto čudno na dnu


photo: youtube
Izraelski arheolozi su 2003. godine ispitivali dno Tiberijadskog jezera. I tamo su otkrili gomilu ribe, plastične flaše i nešto što nije napravila priroda.

Zapravo našli su građevinu napravljenu od hiljada i hiljada komada kamena. Duplo je veća od StoneHenge-a i šest puta teža od Ajfelove kule.

Smatra se da je ovo podvodno čudo staro oko 12.000 godina i to je sve što znamo. Neki naučnici misle da je sve sagrađeno na kopnu pa onda potopljeno. Ali nisu sigurni. A ne znaju ni ko je uošte bio u stanju da napravi tako nešto u to doba.

2. Nan Madol


photo: CT Snow
Ostrvo Temwen se nalazi u Mikroneziji otprilike u sred Pacifika. Tamo živi ne baš brojno lokalno stanovništvo. A ono što im je zajedničko je da ni za živu glavu neće otići u Nan Madol, drevni grad star više od 1.000 godina koji se nalazi na istom ostrvu.

Smatraju ga čistim zlom, ukletim, prokletim i ni malo prijatnim mestom.

Ali to naravno nije sprečilo arheologije da ga posećuju prilično redovno kako bi otkrili odakle ovaj grad u sred ničega. I pogađate – ne ide im baš dobro.

 photo viavia

Za njegovu izgradnju upotrebljeno je nekih 800.000 tona građevinskog materijala. A neko kamenje je teško i po 50 tona. Bilo bi čudno i da se ovaj grad nalazi u sred civilizacije, a to što je u sred okeana je zapravo potpuno bizarno. Uz to niko ne razume kako, niti odakle su dovukli sve te kamenčine. A ni ko je to uradio.

Lokalno stanovništvo kaže da je sam đavo doneo kamenje, zbog čega i dalje nije baš preporučljivo posetiti ovo mesto.

1. Nemačka opservatorija smrti


photo: krajo
Negde 1991. godine stanovnici malog grada po imenu Goseck u Nemačkoj otkrili su čudni krug u polju. I ne, ovog puta to nisu bili pijani ratari koji zezaju turiste.

A posle 11 godina predanog rada zaključeno je da je to stara opservatorija. Njene kapije su bile usmerene tačno ka mestu izlaska i zalaska Sunca kao i ka severu. I to je otprilike sve što su uspeli da saznaju potrošivši milione maraka nemačkih poreskih obveznika.

 


photo: wiki
Zapravo ima još jedna sitnica. Ova opservatorija je korišćena i za ritualno ubijanje ljudi. Ima smisla – kada ti dosadi da gledaš u te zvezde uzmeš i napraviš fin pokolj jednog petka popodne. Sve se dešavalo pre 7.000 godina ako vas zanima.

Klikni Like da i drugi vide!