Stručnjaci kažu da je veoma važno kako živimo i spavamo, šta jedemo i da sve to utiče na naše zdravlje i smanjuje mogućnost za pojavu bolesti.

Ovo može pomoći da se zaštitite od karcinoma:

Plastika

Plastično posuđe je nešto što bi trebalo izbaciti iz kuhinje. Bisfenol A (BPA) je hemijski spoj koji se koristi za proizvodnju plastičnih boca za vodu, čaša i posuda za čuvanje hrane, a otpušta se prilikom izlaganja toploti i tako može da dospe u vaš tanjir i organizam. Neka i posude za čuvanje hrane u frižideru ili za pakovanje sendviča za posao budu od keramike ili stakla.

San

San je važan, to svi znamo a prema najnovijim istraživanjima ljudi koji spavaju manje od šest sati imaju 50 posto veće šanse za razvoj raka debelog creva od onih koji spavaju više od sedam sati. Spavanje pomaže ćelijama da se oporave, piše na BreastCancer.org.

Predah

Dugotrajno sedenje može dovesti do metaboličkog sindroma odnosno poremećaja regulacije masti u telu, neosetljivosti na insulin, povišen krvni pritisak i stomačni tip debljine. Sve to povećava rizik od raka,  kaže doktorka Brigid M. Lynch. Zato preporučuje da se svakih pola sata ustane, prošeta, možda odradi nalo vežbica. 

Zubi

“Loša dentalna higijena povećava rizik za upalu desni, gingivitis. Česte upale mogu povećati rizik od raka”, kaže Marisa C. Weiss. 

Druženje

Druženje je zdravo i poželjno. “Jaka društvena povezanost pomaže ljudima da se bolje brinu o sebi”, kaže Alyson Moadel direktorka programa psihosocijalne onkologije.

HPV

Ako imate više od 30 godina, uz redovan Papa-test uradite i test za HPV (Humani papiloma virus). U većini slučajeva HPV prouuzrokuje rak grlića materice.

Vitamini

Vitamin D pomaže da ćelije u grudima rastu normalno. Uradite test krvi, a ako je nivo vitamina D nizak, trebalo bi da koristite vitamina D. Ali vodite računa da ne prekoračite preporučenu dnevnu dozu jer to može izazvati rak.