Tačno 50 originalnih dela čuvenih španskih majstora Pabla Pikasa, Salvadora Dalija, Huana Miroa i Antonija Tapijesa stigla su kasno sinoć u Beograd. Izložba „Cuatro gatos” (Četiri mačora) biće sutra otvorena u beogradskoj galeriji „New Moment“, piše Blic.

Ova litografija-gravura iz 1977. godine nosi naziv „Les Diners de Gala“ i jedno je od dela Salvadora Dalija koje će biti predstavljna u Beogradu. Dali (1904-1989), jedan je od najznačajnijih svetskih umetnika XX veka, a često ga nazivaju i velikim majstorom nadrealizma. Uobičajena tematika njegovih dela je svet prostora, groznice, pijanstva, religije takođe… Grafike čuvenih slikara biće postavljene u izložbenom prostoru u toku dana. Ulaz će biti slobodan, a posetioci će moći da uživaju u delima do 10. oktobra.
 
Na izložbi će po prvi put u Beogradu biti prikazano 50 originalnih grafičkih radova španskih majstora. Svojim konceptom ova postavka, između ostalog, predstavlja grafiku kao medij koji je umetnicima savremenog doba bio među najznačajnijima.
Intrigantan naziv izložbe – „Četiri mačora“ nije slučajan.
 
Naime, dobila je naziv po čuvenom, istoimenom kafeu u Barseloni (Els Quatre Gats) poznatom, između ostalog, i po tome što su se u njemu okupljala najveća umetnička imena s početka 20. veka, uključujući Pikasa.