U novom istraživanju objavljenom u The FASEB Journal ističe se da umereno izlaganje budućeg oca nezdravim navikama, poput pušenja, može povećati broj mutacija koje se prenose na njegovu decu, pa čak i na drugu generaciju.

Istraživanje pokazuje da su mutacije prisutne u svim specijalizovanim ćelijama uključenim u reprodukciju, uključujući i matične ćelije. To znači da očev životni stil može uticati na DNK više budućih generacija, a ne samo na njegovo neposredno potomstvo.

“Nadamo se da će naša otkrića podstaći pokretanje novih, kompleksnijih studija koje će istražiti ulogu svakodnevne izloženosti štetnim životnim stilovima na mutacije koje se prenose na potomstvo”, rekao je dr. sc. Roger Godschalk istraživač sa Odseka za toksikologiju i metabolizam Univerziteta u Mastrihtu u Holandiji.

Naučnici su posmatrali dva tipa porodice. Prva grupa je imala nizak godišnji prihod, dok je druga grupa imala relativno visok godišnji prihod. Očevi u porodicama sa niskim prihodima su češće pušili od očeva iz bogatije grupe. Istraživači su tražili DNA mutacije kod dece i otkrili da su one češće u grupi sa niskim primanjima. Dakle, životni stil roditelja i pre začeća direktno utiče na zdravlje dece.

Pored preventive žena u trudnoći sada se ističe i važnost ponašanja očeva jer njihov životni stil i navike utiču na genetski sastav potomaka.