Džordž Kluni, Met Dejmon i sjajna ekipa glumaca u filmu „The Monuments Men“
 
Prvi pogled na ostvarenje zasnovano na istinitoj priči o najvećem lovu na blago u istoriji
 
Džordž Kluni je reditelj, scenarista i producent, a igra i jednu od glavnih uloga u filmu „The Monuments Men“, priči o specijalnom odredu formiranom sa ciljem da spasi umetnička dela iz ruku nacista i vrati ih pravim vlasnicima. Film, zasnovan na romanu autora Roberta M. Edsela, u bioskopima će se naći početkom 2014. godine, a studio „20th Century Fox“ objavio je prvi trejer i fotografije.

 
 

 „The Monuments Men“ inspirisan je stvarnom pričom o najvećem lovu na blago u istoriji, i nemogućoj misiji u koju se upustilo 7 direktora muzeja, istoričara umetnosti i kustosa. Umetnička dela zarobljena su iza neprijateljskih linija, a nacisti odlučni da unište sve što im je na putu jer Rajh propada. Kakve šanse za uspeh ima specijalni odred sačinjen od pojedinaca koji bolje poznaju Mikelanđela nego poluautomatske puške M-1? U trci protiv vremena ovi hrabri ljudi učiniće sve, rizikujući svoje živote, da zaštite i odbrane najveća umetnička dela čovečanstva.
 
U filmu igraju Met Dejmon, Bil Marej, Džon Gudman, Žan Dižarden (Glumac), Bob Balaban (Gosford park, Kraljevstvo izlazećeg meseca), Hju Bonevil (Noting hil, Downtown Abbey), i Kejt Blanšet.

Roman Roberta M. Edsela “The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History”  pojaviće se u domaćim knjižarama u izdanju "Lagune".