Prema istraživanju agencije Heraklea, najneljubazniji u regionu su konobari i radnici u prodavnicama, supermarketima, benzinskim pumpama i službenici u Bosni i Hercegovini.

Amir Hadžić, predsednik Udruženja hotelijera i ugostitelja BiH, siguran je da radnici iz BiH koji rade u uslužnim delatnostima nisu među najlošijim u regionu, prenosi Radio Sarajevo.

"Turisti kod nas upravo i dolaze najviše zbog ljubaznosti radnika, a nakon toga zbog kvalitetne hrane. Siguran sam da su naši radnici ljubazni i da se trude da se mušterija lepo i prijatno oseća", rekao je Hadžić.

Slovenija je zauzela prvo mesto po ljubaznosti, drugo Hrvatska, a zatim slede Srbija, Makedonija i Crna Gora.

Bosna i Hercegovina završila je na poslednjem mestu jer je ocenjeno da su radnici u navedenim sektorima najneljubazniji.

U ovih šest zemalja tajni kupci su od 17. maja do 22. juna posetili 800 objekata – autosalone, turističko ugostiteljske objekte, banke, prodavnice, kafiće i slično.

"U Srbiji su najbolji u utvrđivanju potreba kupaca, dok su u BiH u toj kategoriji najlošiji. U Crnoj Gori trgovci najbolje poznaju proizvode koje prodaju, što se ne bi moglo reći za BiH, koja je i u toj kategoriji ostvarila najlošiji rezultat", stoji u istraživanju.

Najviše dodatnih proizvoda se nudi u Sloveniji, a najmanje u Makedoniji. Što se zahvalnosti prema kupcima tiče, najbolji su Hrvati, a najlošiji Makedonci i Crnogorci, prenosi B92. Hrvatska je najbolje rezultate ostvarila u auto-salonima, dok su najgori supermarketi.

Istraživače brinu turizam i ugostiteljstvo, gde su zaposleni poštovali nešto više od 80 odsto standarda kvaliteta usluge, što ne smatraju dobrim rezultatom.