Zašto bi neko ubrzavao vreme je pitanje na koje se lako odgovara, zato što vam je na poslu dosadno, zato što žurite da stignete što pre kod svoje drage. A moguće je ubrzati, kažu stručnjaci.

Poboljšanjem svoje radne memorije možete ubrzati vreme koje provodite u poslu, zaključuje se u studiji objavljeno ju Acta Psychologica. Ta radna memorija menja percepciju o vremenu zbog čega vam se čini da ono protiče brže. Sjajno, šta drugo reći.

Ljudi koji mogu da odvoje svoju radnu memoriju i koriste je za prioritetne zadatke, zaboravljaju da vode računa o vremenu i posvećuju više pažnje poslu koji obavljaju i zbog toga im se čini da vreme brže prolazi. Osobe s malom radnom memorijom često razmišljaju i o vremenu i o zadatku pa im se protok vremena čini sporijim.

Radna memorija koja kontroliše sposobnost čoveka da se koncentriše, pamti i planira, može se poboljšati jednostavnim vežbama pamćenja brojeva.

Urađen je eksperiment u kome su učestvovali alkoholičari, osobe koje piju više od 30 čaša alkoholnog pića nedeljno. Rečeno im je da upamte niz slova koja su im se prikazivala na ekranu. Kada je niz prikazan, rečeno im je da ga ponove, ali u obrnutom redosledu. Nakon nekog vremena, zadaci su se komplikovali, a njima je išlo sve bolje. Rezultat je bio da su im se poboljšale veštine izvršavanja zadataka. Čak su smanjili unos alkohola u proseku za 10 čaša nedeljno, piše Psychological Science. Dakle, vežbama mozga može se čak smanjili želja za pićem

Poboljšanje radne memorije pomoći će vam da se fokusirate na primarni cilj i da vam vreme leti dok se posvećujete njegovom ostvarenju.