Ima stvari koje radimo svakog dana a da zapravo ne znamo zašto to činimo. Ne znaju čak ni stručnjaci. 

Zašto sanjamo?

Sanjamo ali ne znamo zašto to činimo. Već vekovima se tumače snovi na ovaj ili onaj način, ali na osnovna pitanja šta prouzrokuje snove i koja je njihova svrha još niko nije odgovorio.

Froidova teorija glasi da su snovi rezultat nesvesnih želja.

Prema nekim drugim psiholozima, snovi su način na koji naš mozak formuliše nove ideje uz pomoć slučajnih mutacija misli.

Treća teorija glasi da su snovi način na koji se naš mozak čisti i odbacuje sve nepotrebne misli i informacije.

Zevanje

Naučnici smatraju da zevanje nema nikakvu svrhu, jer se ništa ne događa ukoliko se suzdržimo i ne počnemo da zevamo kada nam se zeva. Znate da je zevanje zarazno. To se zna, ali zašto zevamo i zašto je zevanje zarazno naučnici pojma nemaju.

Neki naučnici smatraju da zevanje prouzrokuje nizak nivo kiseonika u krvi.

Drugi to opovrgavaju rezultatima istraživanja koja su pokazala da zevanje može imati suprotan efekat, smanjenje nivoa kiseonika u krvi.

Neki kažu da zevamo zato što telo na taj način hladi mozak i kontroliše temperaturu tog organa. Zbog toga i zevamo dok imamo kapu na glavi, kažu neki stručnjaci.

Placebo efekat

Uspeh placebo efekta je dokazan milijardu puta. Lažne tablete za glavobolju i druge bolove pomagale su u brojnim slučajevima. Lažne tablete davane su pacijentima čak za izlečenje bradavica, problema sa srcem i astme. Lekari ponekad izvode lažne operacije kolena koje su gotovo uspešne kao stvarne. Ali zašto je to tako ne zna se.

Postoji li taj efekat zaista ili se radi o normalnim sposobnostima tela da se samo izleči, pitanja su na koja se tek traži odgovor. Istraživanja su pokazala da placebo efekat deluje uspešno kao stvarna tableta ili lečenje u čak 50 do 60 posto slučajeva.