"Izađite iz kuće kao da ste upravo stigli u neku stranu zemlju; otkrijte svet u kome već živite; počnite dan kao da ste upravo sišli s broda iz Singapura i kao da nikada niste videli svog komšiju ili druge ljude po iskrcavanju… to je ono što vam otkriva čovečanstvo, do sada nepoznato."

Ovo je bio recept Valtera Benjamina kako svaku šetnju poznatim ulicama grada pretvoriti u otkrivanje nepoznatog – i to po kvartovima i ulicama za koje verujete da ih dobro poznajete.

Fotografije Beograda autorke Aleksandre Prhal specifične su upravo zbog ta dva aspekta. Njene fotografije su dokumenti neočekivanih trenutaka, incidenata koji dobijaju dodatnu vrednost besprekornim odnosom kolora i načinom kadriranja zatečenog stanja. Na Aleksandrinim fotografijama retko će se pronaći "poznati kadar", odnosno lokacija koje je već privukla druge. Ukoliko se pak u objektivu nađe nešto što prepoznajemo – njen ugao posmatranja stvari dolazi još više do izražaja.

Izložba će biti otvorena od 2. do 7. juna u Kući Kralja Petra, Vase Pelagića 40, pa pogledajte neke od radova.

 

Aleksandra Prhal je diplomirala na FPUD 1998. godine. Nakon uspešne serije samostalnih i grupnih slikarskih izložbi posvetila se radu u advertajzingu kao dizajner i art direktor. Od 2001. do danas nagrađivana je na lokalnim i međunarodnim festivalima, a njeni radovi iz domena dizajna ambalaže, vizuelnih identiteta i oglasnih kampanja objavljivani su u više međunarodnih izdanja.