Najviše cigareta na svetu u toku godine popuše stanovnici Srbije. Ovaj podatak očigledno nikoga od nadležnih u našoj zemlji ne brine, s obzirom na to da više od godinu dana komisija za prevenciju upotrebe duvana pri Ministarstvu zdravlja uopšte ne funkcioniše, saznaje “24 sata”.

Dr Srmena Krstev, predsednica Komisije za prevenciju upotrebe duvana, kaže da to telo nije ugašeno, ali da nema saradnju sa Ministarstvom zdravlja, koje ih je i osnovalo.

– Naš mandat traje do 2015. godine. Međutim, nadležni očigledno nisu zainteresovani za saradnju sa nama, odnosno za kontrolu duvana. Izradili smo akcioni plan za period od 2012. do 2015. godine, koji Ministarstvo zdravlja do sada nije usvojilo. Zbog toga sve zemlje u okruženju su sada daleko ispred nas po pitanju kontrole duvana – ističe dr Krstev.

Po njenim rečima u Srbiji je odavno trebalo da se zabrani pušenje u svim kafićima i restoranima, kao što je to urađeno u zemljama u okruženju, da na paklicama cigareta postoje slikovita objašnjenja da duvan šteti zdravlju, kao i da budu zalepljene uznemiravajuće fotografije. Da je komisija radila, do sada bi takođe bilo zabranjeno pušenje i blizu igrališta i zabavnih parkova.

Zato i ne čudi što stanovnici jugoistočne i istočne Evrope ubedljivo vode po broju godišnje popušenih cigareta, koji je veći od 2.000 po osobi, podaci su Svetske fondacije za zdravlje pluća i Američkog društva za borbu protiv raka.

Prema tim podacima prikupljenim iz 71 države, na prvom mestu je Srbija sa 2.861 popušenom cigaretom godišnje po osobi. Odmah iza Srbije su Bugarska (2.822) i Grčka (2.795). Više od 2.000 cigareta po stanovniku potroši se i u Ukrajini, Bosni i Hercegovini i Belorusiji.

Izuzetak u istočnoj Evropi je Rumunija, u kojoj se godišnje potroši 1.404 cigarete po stanovniku, a razlog tome je taj što su u toj zemlji još 1997. godine uvedeni strogi zakoni o zabrani pušenja na javnim mestima i u toku vožnje automobila.

1 KOMENTAR

  1. nervoza pa se dimi. ja sam propusila na psolu iako sam medicinska sestra. radim ko konj, plata mala nista ne mogu da uradim hocu da puknem. onda zapalim zaboravim na sve. posle posla vise ne gasim ispusim kutiju i po do dve na dan. hocu da puknem dimom gasim muku .cigara mi je sveu zivotu uteha i smirivac zivaca koji hoce da puknu

Comments are closed.