Tehnologija je zagospodarila našim životima, teško joj se odupiremo. Naravno, mnogo toga nam je lakše, život nam je lepši ali da li je baš tako, pogotovo kada govorimo o vaspitavanju dece.

Danas se sve češće govori o zavisnosti od tehnologije a profesor Haluk Yavuzer šef odseka za psihologiju Univerziteta Istanbul okarakterisao je "zavisnost od ekrana" opasnu gotovo kao i droge.

"Danas je teže biti dobar roditelj. U trci smo sa vremenom, a opet moramo da pazimo da vaspitamo svoju decu na pravi način. Danas je sve automatizovano. Više ni deca ne uživaju u aktivnostima koje su ranije rado činili", kaže doktor.

Dr Yavuzer je upozorio da svi ovi "pametni" uređaji doprinose lenjosti mozga, dodavši da posebno treba biti oprezan sa decom, prenosi agencija AA.

"Ne treba ograničavati decu u smislu da im se zabrani korišćenje tehnike, nego im treba ponuditi alternative, kroz koje će naučiti nešto a i zabaviti se. Bolje bi bilo da deca crtaju na papiru, kao što su i pre, da se igraju loptom na igralištu sa drugom dečicom. Knjige, pozorište, muzika, to su neki drugi načini da privučete njihovu pažnju", rekao je on.