Asteroid bi trebalo da bude uhvaćen svemirskim ekvivalentom torbe koja se vezuje uzicom. Uz pomoć svemirskog modula za solarnu propulziju asteroid će biti umiren, odnosno zaustaviće se njegova rotacija, a zatim bi ga brod dovukao u blizinu Zemlje, piše Guardian.

Američka svemirska agencija NASA planira da pošalje robotizovani svemirski brod da uhvati mali asteroid i “parkira” ga u blizini Zemlje. A ako se pitate, zašto bi to radili, odgovor je, zbog istraživanja.

Senator Bill Nelson predsednik senatskog odbora za nauku i svemir kaže da je predsednik Obama u proračunu za 2014. godinu za ovaj projekt odvojio 100 miliona dolara. Ali to možda i neće biti poslednja cifra, jer se ne zna ukupna cena celog projekta.

Kako tvrdi pomenuti senator ovaj projekat će pomoći NASA-i da razvije kapacitete za zaštitu naše planete od opasnih asteroida, ukoliko takvi u doglednoj budućnosti krenu prema Zemlji.

Robotizovani brod bi 2019. godine trebalo da uhvati asteroid od 500 tona a zatim bi uz pomoć svemirske kapsule Orion, na čijem razvoju se trenutno radi, ekipa od četvoro astronauta boravila uz njega tokom 2021. godine i istraživala ga.

Navodi se da je plan siguran jer asteroid koji nameravaju da uhvate neće biti opasan, odnosno takve je veličine da bi izgoreo pri ulasku u Zemljinu atmosferu.