Nekada je tuširanje hladnom vodom bio priznati medicinski tretman. Hladan tuš povećava proizvodnju belih krvnih zrnacaa i tako jača imunitet. Evo joše nekih dobrobiti hladnog tuširanja.

Reguliše telesnu temperaturu. Dakle, ako imate hronično hladne ruke i noge ili mislite da se previše znojite, pokušajte tuširanje hladnom vodom. 

Hladan tuš podstiče mršljavljenje, opa. Ubrzava metabolizam, aktivira trošenje masnih ćelija, olakšan je rast i oporavak mišićnog tkiva.

Ublažava depresiju. Hladna voda stimuliše “plavu tačku” u mozgu i podstiče proizvodnju noradrenalina, koji ublažava depresiju.

Poboljšava kretanje limfe koja odnosi otpadne materijale iz ćelija. Za dobar protok limfe potrebna je kontrakcija mišića a hladna voda će prouzrkovati kontrakciju celog tela. Limfedem u nogama i gležnjevima je čest znak slabe cirkulacije.

Dobra cirkulacija je ključna za celokupno zdravlje. Izmena tople i hladne vode pri tuširanju poboljšava cirkulaciju jer dolazi do stezanja i širenja krvnih sudova. To može da spreči hipertenziju, otvrdnuće arterija, pojavu proširenih vena.

Tuširanje hladnom vodom pomaže dubljem disanju a dublje disanje pomaže u borbi protiv stresa i šoka. Ubrzava oporavak zbog iscrpljenosti i dokazano olakšava KOPB a to je hronična opstruktivna plućna bolest, koja je bolest pušača a karakteriše je smanjenje protoka vazduha kroz disajne puteve.

Topla voda isušuje kožu, dok hladna zateže kožu i pore, podstiče sjaj kose. Hladna voda je korisna i za sprečavanje kožnih problema, kao što su akne, pomaže u detoksikaciji.

Hladan tuš još i povećava energiju, stvara dobar osećaj u vama jer pomaže da se razbistrite, osećate snažnije i zdravije.

Ovo je takođe vrlo značajno, tuširanje hladnom vodom podstiče proizvodnju hormona koji su korisni kad pokušavate da ostanete u drugom stanju.

Dakle, kada se tuširate lagano prilagodite temperaturu vode od tople do mlake, hladne i vrlo hladne.