Evropljani kaskaju za ženama kada je u pitanju životni vek, kaže nova velika studija, a prenosi BBC. Iako ljudi žive duže nego ikada ranije, muškarci nisu tako dobro prošli i nalaze se “generaciju iza žena”.  Tim autora Svetske zdravstvene organizacije je proučavao podatke gotovo 9 miliona osoba u 53 zemlje.
 
Muškarci nisu još uvek dostigli prosek godina kao žene koje su to ostvarile još 80ih. Razlika u životnom veku među polovima je 7.5 godina. Kao i 2010, Evropljanke mogu da očekuju 80. godinu, dok muškarci žive 72, 5. Za ovo su umnogome važni  način života i zanimanje.
 
Takođe, otkrivene su i velike razlike u životnom veku od zemlje do zemlje, a najveće su one među muškarcima. Razlika između najbolje i najgore zemlje po dužini života za muškarce je 17 godina, a za žene 12. Zemlje u kojima je najveća razlika u trajanju živta muškarca i žene su Belorusija, Estonija, Kazahstan, Litvanija, Crna Gora, Rusija i Ukrajina.
 
Najmanja razlika je na Islandu, u Izraelu, Holandiji, Švedskoj i Velikoj Britaniji gde je 2010. godine prosečni životni vek žene bio 82, 5 godina a za muškarce 78, 5. Najveći rizik za zdravlje Evropljana danas jeste pušenje i alkohol. Kardiovaskularne bolesti ostaju najveći ubica, a potom sledi rak. 
 
Profesor, stručnjak za zdravlje muškarca sa univerziteta Lids Metropoliten tvrdi da muškarci nisu programirani da umru mlađi. Iako je uvek prisutna razlika između životnig veka muškarca i žene, ona ne mora biti tako velika.