Gotovo svi se slažemo u tome da, bez naših 5 čula, život može da bude prilično gadan. Sva naša čula su izuzetno važna ali ukoliko pitate ljude bez čega ne bi mogli većina će reči da je to vid.
 
Kao većinu naših mogućnosti i vid je nešto što mnogi od nas uzimaju zdravo za gotovo, a ako zastanete za trenutak, shvatićete da sve što radite u toku dana ima veze sa vašim vidom. Možda će vas ovaj članak naterati da se malo zamislite o vašim očima. Evo liste 10 čudnih i divnih stvari koje možda niste znali o svojim okicama.
 

10. Svakome su potrebne naočare za čitanje kada ostari
 
Pretpostavljamo da imate dobar vid na daljinu. Ako trenutno čitate ovaj tekst i imate manje od 40 godina onda verovatno savršeno vidite na daljinu.  Možemo sa sigurnošću da kažemo da će vam biti potrebne naočare za čitanje u neko doba u budućnosti. Oko 99% populacije će sigurno zatražiti naočare za čitanje između 43. i 50-te godine života. Ovo se dešava zbog toga što sočiva u vašem oku polako gube svoju moć fokusiranja sa godinama. Da bi fokusirali stvari koje se nalaze blizu vas, vaša prirodna sočiva moraju da se promene od ravnog do sferičnog oblika, a gube sposobnost da urade ovo kada ste stariji. Kada imate oko 45 godina počećete da ostavljate stvari dalje  od vas da biste zadržali fokus. 
 
Pročitajte sve zanimljivosti o očima u Galeriji: