Naš omiljeni robotić u dalekom svemiru Curiosity se pokvario! Sada je tužan i pokvaren u sred pustare na Marsu gde u stanju hibernacije čeka popravku!
 

Dakle ovo je situacija! Prvi znaci da nešto nije u redu sa roverom na Marsu uočeni su prošle srede kada Curiosity nije uspeo na Zemlju da pošalje rezultate svoje misije. A onda se nije prebacio u stanje mirovanja, što je trebalo da uradi automatski!

Nasini stručnjaci su shvatili da je računar A u problemu, pa su poslali komandu da glavnu reč preuzima računar B! I onda su ga ručno prebacili u sigurni režim kada čuva energiju ali i sebe da u stanju pomućenog uma ne uradi nešto glupo!

Za to vreme će pokušati da otkriju šta je sa A računarom, mada se pretpostavlja da je problem nastao zbog kosmiškog zračenja. Očekuje se da će problem biti rešen do nedelje!

NASA je napravila dva računara koji mogu da upravljaju roverom upravo iz ovakvih razloga. A tu je i sigurnosni režim rada, koji će isključiti sve sisteme vozila osim komunikacija sa Zemljom. Tako se sprečava nastajanje nepopravljive štete. Rover tada čeka naredbe kontrolora sa Zemlje.

Inače, IBM je procenio još početkom devedesetih da kosmičko zračenje može da prourokuje jednu grešku na svakih 256 MB memorije na Zemlji. Na Marsu je još gore zato što nema tako snažno zaštitno magnetsko polje.