Muškarci često govore…da žene imaju manji mozak. Nedavna istraživanja pokazuju da je ovo možda istina, ali da je nebitno jer žene koriste mozak mnogo efikasnije.
 
Žene razmišljaju efikasnije od muškaraca tako što koriste manje energije i manje nervnih ćelija da bi postigle iste rezulate kao muškarci, sa čak boljim rezultatima. Muškarci imaju više moždanih celija bitnih za rezonovanje – neurona, a žene imaju više konekcija između svojih, što im omogućava brže razmišljanje uprkos tome što imaju manje sive mase. 
 
Novo istraživanje su radili neurolozi iz Kalifornije zajedno sa kolegama iz Madrida koji su ispitivali kako su žene koje imaju 8% manje mozgove od muškaraca, imaju podjednaku inteligenciju. 
 
Oni su se fokusirali na oblast u mozgu pod nazivom hipokampus koji je ključan za korišćenje memorije i emocija. Kod muškaraca, što je hipokampus veći i što je broj neurona veći, to je veća  i inteligencija.
 
Ali rezultati kod žena pokazuju da veličina hipokampusa nije bitna i da to nije bitan pokazatelj velike inteligencije, pa čak i da je bolja inteligencija ako je manji.
 
Naučnici su sproveli psihološke testove na 59 žena i 45 muškaraca od 18 do 27 godina. U skladu sa prethodnim studijama, ovo pokazuje da su žene bolje u induktivnom zaključivanju i praćenju i promeni situacije, dok su muškarci pokazali veću moć u prostornom rezonovanju.
 
Ali ženski mozak je efikasniji, objavljeno je u naučnom magazinu:” Na ovom strukturalnom nivou, ženski mozak pokazuje veću efikasnost jer zahteva manje neuronskog materijala za postizanje rezultata u poređenju sa muškarcima.
 
Profesor sa Kembridža, Trevor Robin rekao je da ovo istraživanje fascinantno i da zahteva dalje ispitivanje. “Manji hipokampus označava efikasnije pakovanje nervnih  ćelija ili aktivniju signalizaciju između njih, što znači da efikasnije funkcionišu”. 
 
Photo: Flickr