Riblje ulje, tj. omega-3 masne kiseline kojima je bogato, pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti kod visokorizičnih grupa kao što su osobe na dijalizi.

Učestalosti srčanog udara kod osoba koje su na hemodijalizi podstaklo je istraživanje američkih stručnjaka.

Dr. Allon N. Friedman, s odseka za nefrologiju na Indiana University School of Medicine i njegove kolege svoje rezultate temelje na podacima 100 osoba umrlih u prvoj godini hemodijalize od srčanog udara, kao i 300 koji su trenutno na hemodijalizi. Uočili su povezanost između visokog nivoa omega-3- masnih kiselina (prisutnih u ribljem ulju) u krvi i smanjenog rizika od iznenadnog srčanog udara tokom prve godine hemodijalize.

Ovo istraživanje, objavljeno u časopisu Kidney International, naučnici smatraju prvim korakom prema pronalasku terapije za prevenciju srčanog udara kod osoba na hemodijalizi. Posebno se ističe važnost ishrane za bolesnike na dijalizi, ali i za sve druge ljude kojima se preporučuje konzumiranje ovih namirnica.

Osim ribe hrana koja sadrži puno omega – 2 je sledeća: govedina i mlečni proizvodi ali samo od životinja koje su pasle na pašnjacima, jaja (domaća), sir, divlji pirinač, orasi, canola ulje, laneno ulje, pasulj.

Istraživanje sprovedeno na stokholmskom Institutu Karolinska pokazalo je da kod muškaraca koji jedu velike količine masne ribe, kao što su losos, haringa i skuša, postoji dva do tri puta manja verovatnoća da će oboleti od raka prostate nego kod muškaraca koji retko jedu ribu.

U istraživanju koje je trajalo 30 godina i u kojem je učestvovalo 6 272 muškarca vodilo se računa i o rizičnim faktorima, kao što je pušenje. Istraživači su zaključili da omega-3 masne kiseline izgleda sprečavaju napredovanje raka prostate. Te iste masne kiseline smanjuju i opasnost od srčanog udara, pokazuju rezultati. Preporučuju da se riba jede jednom ili dvaput nedeljno. Dakle, vaša baka je bila u pravu!