Tehnike uklanjanja proširenih kapilara su različite u zavisnosti od lokacije i same prirode krvnih sudova. Na licu se najčešće pribegava koagulaciji radiotalasima i tretmanima laserom, a na nogama se često primenjuje sklerozacija – ubrizgavanje aktivne supstancije u krvne sudove.

U većini slučajeva potrebno je više tretmana u različitom vremenskom periodu da bi se dobili željeni rezultati.

Uklanjanje proširenih kapilara sa lica

Pojedinačni kapilari na licu najbrže i najuspešnije se uklanjaju radiotalasima ili laserom. Prilikom intervencije može se koristiti nastavak debljine vlasi kose ili nešto širi u zavisnosti od debljine kapilara a po završetku intervencije ostaju tanke krastice debljine uklonjenog kapilara. Najčešće je potrebno dva tretmana sa razmakom od dva meseca.

Kapilari se mogu uklanjati i diodnim laserom , KTP laserom ili Nd Yag-om. Za uklanjanje kapilara laserom potrebno je najčešće tri do četiri tretmana sa razmakom od jednog meseca. U zavisnosti od aparata na kome se radi intervencija nakon tretmana ostaju krastice ili modra polja duž kapilara.

Ukoliko na licu postoji mnostvo tankih kapilara koji formiraju difuzno crvenilo preko površine lica izbor je IPL aparat sa adekvatnom energijom i spektrom talasnih dužina.

 

Prošireni kapilari na nogama

Prošireni kapilari na nogama u zavisnosti od svog prečnika uklanjaju se različitim metodama.

Za kapilare prečnika 0,5 do 1mm metoda izbora je sklerozacija. Metoda se sastoji od ubrizgavanja  supstance koja dovodi do slepljivanja zida krvnog suda. Idealna je kod kapilara koji stvaraju paukolike spletove čiji izgled nekada podseća na modricu. Za zadovoljavajući efekat često je dovoljan samo jedan tretman a ukoliko je potrebno tretman ponoviti to se čini nakon mesec dana. Ova metoda se uspešno koristi i za venule tj. krvne sudove prečnika do 2mm koji se oslikavaju na površini kože. Za tretman površnih vena neophodan je dopler donjih ekstremiteta.

Kada su kapilari na nogama tanki kao niti konca najboli izbor je kombinacija laseskog uklanjanja kapilara i radiotalasa.

Metodom radiotalasa, duž kapilara se penetrira medicinskom iglom čija je debljina manja od vlasi kose i pusti radiofrekventna struja. Time se koaguliše i zatvori nit kapilara. Za zadovoljavajuće rezultate obično je dovoljno do 2 tretmana, sa razmakom od 2 meseca.

Laserski treman za uklanjanje kapilara sastoji se iz korišćenja laserskog snopa odredjene jačine koji dovodi do zatvaranja krvnog suda. Tokom tretmana, deo kapilara se uspešno zatvori a ostali kapilari postaju manje vidljivi i mogu se ponovo tretirati nakon dva meseca.

 

spec. dr Svetlana Đurišić, dermatolog

 

Pročitajte još o uklanjanju kapilara na stranici dermatološke ordinacije Dermatim.