Ispijanje kafe može da vam obezbedi dodatne godine života, otkrivaju naučnici. Studija koja je obuhvatila skoro pola miliona sredovečnih ljudi koji su pokazali da se rizik od smrti smanjio sa brojem šoljica kafe koji su pili. Previše kofeina se raniije smatralo ne baš zdravom navikom, ali studija je otkrila da što više kafe pije, to su manje šanse da neko umre od srčanog udara i respiratornih bolesti, moždanog udara, povreda, nesreća, dijabetesa, pa čak i infekcija!
 
Dr Nil Fridman, sa Nacionalnog insituta za proučavanje raka u Sjedinjenim Državama, gde je istraživanje rađeno, rekao je da dve ili tri šolje kafe dnevno smanjuje rizik od smrti čak do 10 do 15%! Ali ukoliko se pije više od tri kafe dnevno, to ne donosi mnogo dobrobiti, jer oni koji piju i do 6 šoljica nemaju više koristi od toga.
 
Naučnici su pratili učesnike od 50 do 71 godina u periodu od 12 godina i otrkili kako kofein deluje. Dr Fidman je rekao da je glavna prepreka za ljubitelje kafe koji žele da produže svoj život bilo pušenje. Oni koji piju više kafe, takođe više konzumiraju cigarete, što je veoma jak faktor smrti.
 
Ispijanje kafe je povezano sa mnogim lošim navikama – previše alkohola, konzumiranje crvenog mesa, kao i sedelački način života.
 
Svi ovi faktori rizika su zapravo povezani sa povećanim rizikom od smrti, a to su pokzali rezultati studije. Istraživanje nije otkrilo kako je kafa redukovala smrtnost i dr Fridman i njegove kolege žele da urade još istraživanja da bi identifikovali hemikalije u kofeinu koje mogu da utiču na određene bolesti.
 
Photo: Flickr