Ako imate više od 22 godine i još uvek imate prehlade, onda je ovo loša vest za vas. Naučnici su identifikovali marker u imunom sistemu koji može da predvidi ko će najviše patiti od prehlade. Ovo su uradili tako što su posmatrali dužinu malih zaštitinih struktura pod nazivom telomere kod osoba u dvadesetim kažu istraživači sa univerziteta u Filadelfiji.
 
Telomere se nalaze na kraju svakog hromozoma u telu. Ponašaju se kao plastični deo na kraju pertle sprečavajući DNK da se raspadne svaki put kada dođe do podele ćelija.  Kako starimo, oni se skraćuju što nas čini podložne bolestima.
 
Ipak, do sada nije bilo poznato kako dužina telomera igra ulogu u zdravlju mladih i sredovečnih odraslih osoba.
 
Sada, istraživači kažu da dužina telomera predviđa našu otpornost na respiratorne infekcije kada smo u dvadesetim godinama. Vodeći autor profesor Šeldon Koen i njegov tim merili su dužinu telomera belih krvnih ćelija kod 152 zdrava volontera od 18 do 55 godine. Oni su bili izloženi rinovirusu koji izaziva uobičajenu prehladu i bili su u karantinu 5 dana da bi se videlo da li će se razviti infekciju. 
 
Rezultati su pokazali da će se ispitanici sa kraćim telomerima pre dobiti virus prehlade. Naučnici su otkrili da osobe u kasnim pedesetim i stariji sa kraćim telomerima nose sa sobom veći rizik za bolest i smrtnost. Takođe znamo da drugi faktori, pored starenja, kao što su hronični stres i štetne navike, takođe utiču na kraće telomere kod starijih osoba.
 
Mlađi imuni sistem je sposobniji da kompenzuje gubitak efikasnih ćelija. Ipak, ovo je preliminarno istraživanje i pomoćiće daljem radu na ostalim virusima i infekcijama.