Istraživači upozoravaju da roditelji koji popuju svojoj deci i suviše se mešaju u njihov život, „vise im nad glavom“ utiču na sposobnost dece da funkcionišu sa drugima. Dok određeni uticaj roditelja utiče na razvoj deteta, previše toga može da ih učini depresivnim i manje zadovoljnim svojim životom, kažu oni.
 
Otkrića takođe kažu da se deca  roditelja koji suviše kontrolišu osećaju manje kompetentnim i manje sposobnim da upravljaju životom i stresovima koje on sa sobom nosi dok neki roditelji misle da je stalni nadzor bitan za podršku a nikako štetan.
 
Studija je obuhvatila studente u Sjedinjenim Državama od 18 do 23 godine. Studenti je trebalo da opišu ponašanje svoje majke i ocene svoju sopstvenu percepciju autonomije, kompetencije i funkcionisanja sa drugim osobama.
 
Takođe, zamolili su ih da ocene ukupno zadovoljstvo u životu, nivo anksioznosti, kao i da li su ili ne imali simptome depresije.  Rezultati su pokazali da je prevelik nivo roditeljske kontrole povezan sa negativnim posledicama po studente. Oni su imali veći nivo depresije, manje su bili zadovoljni životom i imali manje autonomije, kompetentnosti i lošije odnose sa drugima. Kod dece potreba za autonomijom raste, a neki roditelji ne prilagođavaju svoju ulogu uzrastu. 
 
Stručnjaci upozoravaju da roditelji ne bi smeli da „vise nad glavom“ deci. Morali bi da prilagode svoj roditeljski stil deci.