Strije su lako prepoznatljive roze ili beličaste, smežurane linije na pojedinim delovima našeg tela. Površni sloj kože je nepromenjen dok je u dubljim slojevima, kolagen i elastin koji našoj koži daju čvrstinu i elastičnost, postao tanak i iskidan. To su trajno iskidana vlakna kolagena i elastina.

U početku, strije su crvenkaste, jer se u iskidanom tkivu provide krvni sudovi a tokom vremena krvni sudovi se kontrahuju i strije dobijaju beličastu boju i nešto manji obim.

Kako nastaju strije?

Često nastaju u trudnoći na grudima i stomaku. Razlog je uglavnom hormonski, obzirom da tokom trudnoće hormoni imaju ulogu da razmekšaju kolagen kako bi se tkivo lakše rastezalo prilikom porodjaja.

Odredjene žene imaju slabiji kolagen od drugih, pa tako neke žene u trudnoći dobijaju strije a neke ne.

Bodibilderi često imaju strije zbog uzimanja preparata sa steroidima.

Adolescenti tokom rasta dobijaju strije zbog povećane produkcije hormona rasta i intenzivnog rastezanja kože.

Velike oscilacije u težini prave veliki hormonalni disbalans i utiču na kidanje tkiva.

Kako sprečiti nastanak strija?

Nikako. Sve kreme i losioni koji se nalaze na tržistu nisu dokazane kao delotvorne. Strije su trajno stanje ali nakon pojavljivanja prolaze kroz period remodeliranja kože čime se one spontano smanjuju do jednog trajnog nivoa. Kremovi sa kokosovim uljem su najprepisivaniji u svetu, možda vredi pokušati za prevenciju.

Koji su tretmani za strije dostupni?


Laserski tretmani

Tretmani sa laserom najviše se preporučuju dok su strije sveže. Nažalost, nije poznato u kojoj meri bi se tek nastale strije kontrahovale a svakako bi. Tretmani su jako skupi a ne daju recipročan efekat. Fraksel je laser koji skida 1mm kože a 1mm ostavlja netaknut praveći na taj način abraziju tkiva, sa druge strane toplotnom energijom stimuliše se proizvodnja kolagena i elastina.

Efekat lasera u ovom slučaju je potpuno jednak kao i kod korišćenja hemijskog pilinga, samo što kiselina hemijskim putem stimuliše kolagen i elastin, kao što menjajući Ph faktor kože vrši uklanjanje površnog sloja iste.

Mezoterapija

Mezoterapija može imati uticaj na zadebljanje kolagena i elastina prilikom mehaničkog oštećivanja kože iglom. Igla se plasira duž beličaste linije strije. U procesu oporavka kože od uboda aktiviraju se prirodni procesi koji povećavaju nivo novog kolagena i elastina. Velika je polemika koliko je aktivna supstanca koja se koristi u mezoterapiji zaista delotvorna. U novijim preparatima plasira se hijaluronska kiselina, tretinoin, faktori rasta. Više o tretmanu mezoterapijom možete saznati ovde.

Tretman dermorolerima

Terapija dermorolerima ima sličan efekat kao i mezoterapija.

Hirurške metode

Hirurška metoda uklanjanja strija je adekvatna samo ako je koža oštećena do te mere da stvara višak tkiva koje visi.

Karboksiterapija

Karboksiterapija je metoda koja značajno doprinosi povećanju kolagena i elastina u koži, čime smanjuje prečnik iskidanih vlakana u beličastim linijama strija.

Terapija se sastoji iz ubrizgavanja medicinskog ugljen dioksida u kožu i u svaku pojedinačnu liniju strije. Ugljen dioksid organizmu plasira informaciju da je koža ostala bez kiseonika čime se taloži velika količina kiseonika tokom narednih 3 sata pa cak i 7 dana u zavisnosti od količine gasa koja je ubrizgana. Kiseonik koji telo dovede na tretirano mesto omogućava formiranje novih krvnih sudova i obnavljanje tkiva. Izuzetan efekat se postiže kada su strije sveže i još uvek crvene boje, čime se postiže i do 70% poboljšanja u izgledu strija. Rezultati tretmana su vidljivi već posle prvog tretmana ali je potrebno napraviti seriju od 8 tretmana kako bi se koži dalo dovoljno vremena da formira adekvatnu cirkulaciju i nove ćelije na tretiranim mestima.

Uz karboksiterapiju u tretmanu strija se kombinuju se hemijski pilinzi, abrazija i mezoterapija kako bi se postigao maksimalan rezultat. Više o karboksiterapiji možete saznati ovde.

 

 

spec. dr Svetlana Đurišić, dermatolog

 

Pročitajte još o lečenju strija na stranici dermatološke ordinacije Dermatim.