Magazin Cosmopoliten sproveo je istraživanje o najpopularnijoj socijalnoj mreži današnjice Facebook i ustanovio da je većini korisnika važnije kakav utisak ostavljaju na prijatelje u virtuelnom nego u stvarnom svetu.

Psiholog Asi Šarabi je protumačio šta znače određene sike na profilima korisnika. "Naši društveni profili postali su sveprisutni i isprepleteni sa realnim životom. Baš kao u fizičkom svetu, konstantno radimo na kreiranju vlastitog imidža, ističemo prednosti koje želimo da drugi primete, a prikrivamo aspekte za koje bismo radije da ostanu nepoznati, tako i u virtuelnom svetu odabirajući određene slike radimo isto to", ocenjuje Šarabi.
 
Provokativne slike
 
Isticanje provokativnih poza ukazuju da je ta osoba neko ko želi da ga se shvati baš u seksualnom smislu. Takvi obično traže intimnost ili partnera, a mogu biti veoma osetljive osobe.
 
Slike sa ljubimcima
 
Osobe koje na profilu postavljaju fotografije sa nekom životinjom pokazujući kako su u stanju da se brinu o drugima i žele da to pokažu svima. Skloni su dubokom razmišljanju o stvarima koje ih okružuju.
 
Slike plesa
 
Ljudi koji na profil stavljaju fotografije na kojma plešu verovatno imaju potrebu da ih drugi posmatraju. Takvi snimci zapravo su očigledan poziv na gledanje, a ove osobe su izrazito ekstrovertne. U zapadnim kulturama plesom se iskazuje sloboda i opuštenost, pa čak i hedonistička potraga za zadovoljstvom.
 
Slike sa partnerom
 
To su tipični monogamisti koji traže dublje, snažnije vezivanje.
 
Slike sa osobom suprotnog spola koja nije partner
 
Takva slika može biti dvosmislena i pokazuje da osoba voli izmišljanje pričica i igranje igrica sa prijateljima i poznanicima. Ovakve pojedince hrane tračevi i često manipulisanje.
 
Slike neke aktivnosti
 
Najčešće se radi o osobi koja se radije identifikuje sa svojim sposobnostima i iskustvom nego emocijama i vezama. Nevoljne za vezivanje.
 
Slike sa godišnjeg odmora
 
Ako ste na Facebook profil postavili fotografiju koju ste napravili na odmoru, najverovatnije ste to učinili kako bi zaboravili svakodnevne obaveze i stres. Kako smo na odmoru obično bezbrižni, na ovaj način pokazujemo tendenciju prema takvom životu, a ove osobe su obično i sanjari i vole fantazije.
 
Slike na kojima gledate negde
 
Osobe koje ne vole da gledaju u aparat ili kameru, odnosno koji ne vole snimke napravljene na konvencionalan način obično su snažne i pouzdane. Često imaju sopstveno viđenje sveta i ljudi.

Slike u elegantnoj garderobi

To su društvene su to i ekstrovertne ličnosti, koje veoma cene pouzdanost i kada im se poklanja značajna pažnja.

5 KOMENTARI

  1. ja mislim da su barem 5 od ovih opisa totalni promasaji, ali – drugih 5 su odlicni pogoci! 😀

    ZGODIDAAAAAAKKKKK!!!

    a sta znaci ako okacis mix samoga sebe na basketu, gde je klip hostovan na youtube-u?

    jel’ to mozda znaci da si BAAAAAAAAAAAAAJAAAAAAA

    hahahaha 😀

  2. mozda je i tacno, ali izem ti COSMO istrazivanje… tako smo mogli i da pitamo prodavce karanfila sta misle o tome pa bi nam dali bolju psiho analizu :)))

  3. …interesantno mada Cosmopoliten nije strucni magazin koji moze da ustanovi ili tumaci profil drustvenih licnosti,ali(uvek to “ali”)…sve ove navedene primere fotografija su standardne,znaci svako ce pronaci bar jednu i za sebe vezati…u mom slucaju su tri …elegantna garderoba ,moj partner,moj kucni ljubimac i mogu vam reci da je istina o mom karakteru…

Comments are closed.