Od raznih opasnih sastojaka koji se danas u hrani neki su zaista otrovni! Doktor Oz razotkriva tri šokantne zdravstvene opasnosti koje ugrožavaju vaše zdravlje svakog dana!

Bromirano biljno ulje

Jednostavno rečeno bromirano biljno ulje je obično biljno ulje kome je dodat brom. Bromirano biljno ulje se koristi kod proizvodnje sokova i  to da bi bili lepši. Najčešće je sastavni deo sokova od agruma, ali ih ima i u drugim. Takođe koristi se i u sportskim napicima. Bromirano biljno ulje dokazano šteti organizmu, i to nimalo bezazleno. Izaziva neurološke probleme, a kod fetusa može izazvati i ozbiljna oštećenja. Istraživanja su pokazala da utiče i na plodnost i da oštećuje razna tkiva. Bromirano biljno ulje je zabranjeno u mnogim evropskim zemljama, ali negde i nije.

Akrilamid

Pomfrit, čips, keksi, slane grickalice! Da, vaši omiljeni proizvodi su puni hemikalije akrilamid koja izaziva rak. Akrilamid je oduvek poznat u industriji otpada, a u prženoj hrani može se pronaći unazad 10 godina.Najviše ga ima u prženim krompirićima, čipsu i sličnim grickalicama.

Akrilamid je veoma opasan jer se povezuje sa nastankom karcinoma jajnika, maternice i bubrega.

BPA

BPA, odnosno Bisfenol A je hemikalija koja se koristi za proizvodnju plastike pa ga ima u PET ambalaži. Ako na plastičnim posudama koje kupujete i koristite ne piše ‘BPA free’, onda je vrlo verovatno da ga vaša plastika ima. Loše je što se BPA tako nalazi i u hrani koja se nalazi u plastičnoj ambalaži.

Brojna istraživanja su dokazala štetnost Bisfenola A, a najveća pretnja je što izaziva rak i remeti hormonsku ravnotežu organizma.