Evo još jednog razloga da se držite te novogodišnje odluke odustajanja od pušenja. Uprkos popularnom mišljenju, pušenje ne oslobađa stresa. Ali zato ostavljanje cigareta pomaže. Britanski naučnici su merili nivo aksioznosti kod 500 pušača, pre i posle prestanka pušenja.
 
Jedan od pet pušača je izjavio a puši jer mu to pomaže da se izbori sa stresom. Svi su učestvovali u odvikavanju od pušenja, što je podrazumevalo i nikotinske flastere i sastanke dva puta u toku meseca.
 
Šest meseci nakon početka programa 68 njih koji su istrajali od 491 je bilo manje  nervozno nego pre programa. Ipak, oni koji su pokušali da odustanu i nisu uspeli bili su pod većim stresom nego na početku. Naučnici kažu da pušači treba da budu svesni da su “opuštajući benefiti” pušenja mit, ali je konfuzija nastala jer je jedan od efekata odustajanja od nikotina blaga nervoza.
 
 Ali pušenje ne može nikako da olakša pritiske svakodnevnog života. Naučnici nisu bili sigurni zašto je stres bio još veći kod onih koji nisu uspeli da prestanu, ali to je svakako neuspeh i svesnost da njihova navika utiče na zdravlje. Nivo stresa je naročito veći kod onih koji pate od depresije ili drugih mentalnih problema.
 
Photo: Flickr