Preporuka je, žene bi trebalo da beže sa sunca.

Dva nova istraživanja objavljena u Journals of Gerontology Series A: Biological Sciences and Medical Sciences pokazala su da vitamin D može biti ključna komponenta kognitivnog zdravlja žena koje stare.

Naime, vitamin D koji se stvara u našem organizmu ako se barem 10 minuta izlažemo sunčevim zracima, može biti ključna komponenta kognitivnog zdravlja žena koje stare.

U Univerzitetskoj bolnici u Angersu zaključili su da je povišen unos vitamina D povezan sa smanjenim rizikom za razvoj Alzheimerove bolesti. U njihovo istraživanje bilo je uključeno 498 žena. Žene koje su obolele od Alchajmerove bolesti imale su niži unos vitamina D (prosečno 50,3 mcg/nedeljno) u odnosu na žene kod kojih se razvio neki drugi oblik demencije (prosečno 63,6 mcg/nedeljno) ili na žene kod kojih nije došlo do razvoja demencije (prosečno 59,0 mcg/nedeljno).

Prema istraživanju iz Mineapolisa nizak nivo vitamina D kod žena rezultira većim rizikom za razvoj kognitivnih poremećaja i većim rizikom za slabljenje kognitivnih sposobnosti. Američki naučnici su ispitivali 6.257 starijih žena kojima je meren nivo vitamina D i testirane njihove kognitivne sposobnosti. Vrlo nizak nivo vitamina D (manje od 10 ng/ml krvnog seruma) povezane su s povećanim rizikom za razvoj kognitivnih poremećaja, a nizak nivo vitamina D (manje od 20ng/ml krvnog seruma) povezane su s višim rizikom za slabljenje kognitivnih sposobnosti.

1 KOMENTAR

  1. STRAŠNO – Nije sramota neznati – sramota je širiti neznanje!!! Ne znam jeste li pročitali tekst koji ste napisali? Vitamin D = izlazak na sunce = zdravlje – to je dobitna formula. Ono “bežite sa sunca”???? Treblo bi isčitavati tekst stalno, ponovo i ponovo dok onom što ga je napisao ne dođe iz dupeta do malog mozga. A i ostali tekstovi su vam na nivou nekoga ko je tu IV razred osnovne škole. STRAŠNO!!!!!!

Comments are closed.