Visok pritisak je ubio više od 9 miliona ljudi širom sveta 2010. godine što ga čini najvećim zdravstvenim rizikom.
 
Pušenje i alkohol su na drugom i trećem mestu, sudeći po studiji koja obuhvatila 43 rizika u periodu od 1990. do 2010. godine. Visok indeks telesne mase je najviše “napredovao” pa je sa 10. mesta početkom 90ih došao do 6og 2010. godine. Te godine je više od tri miliona smrti bilo povezano sa telesnom težinom.  “Najčešći faktori rizika za smrt su rak, srčana oboljenja i dijabetes,” kaže profesor Majid Ezati sa Kraljevskog koledža u Londonu.
 
Naravno, rizici se razlikuju od zemlje do zemlje. Siromaštvo je najveći faktor u Latinskoj Americi i delovima Azije, ali ostaje vodeći problem u subsaharskoj Africi. Istraživači su uzimali u obzir i broj smrti povezanih sa svakim faktorom rizika i starošću. 
 
Pušenje, uključujući i pasivno pušenje, bilo je faktor rizika u Zapadnoj Evropi i Severnoj Americi, a povezano je sa 6,3 miliona smrti u 2010. godini. Ishrana i fizička neaktivnost su odgovorne za desetinu smrti, a najveći rizici u ishrani su previše soli i nedovoljno voća.
 
Dobra vest je da dosta toga možemo uraditi da smanjimo rizike. Da bismo smanjili krvni pritisak možemo da jedemo manje slanu hranu, unosimo više voća i povrća. Neuhranjenost je sve ređa jer je došlo do velikog napretka kada su u pitanju gladni delovi planete, ali u Africi i dalje postoje veliki problemi.