Kupujemo proizvode na kojima piše “light” i mislimo da znamo šta kupujemo. A u stvari ne znamo.

Istraživanje koje je sproveo britanski Which otkriva da šest od 10 potrošača jede hranu s manjim udelom masti ili “light” proizvode nekoliko puta nedeljno, misleći da je to zdravija verzija proizvoda.

Ali kad je kalorijska vjednost u pitanju, kod većine tih proizvoda razlike su minimalne. Na primer, testiranje 12 proizvoda s manjim udelom masti ili “light” proizvoda pokazalo je da donose malo koristi u odnosu na one normalne proizvode. Na primer, proizvod u originalu ima 85 kalorija, a isti proizvod u “light” verziji 77 kalorija. Razlika od 8 kalorija može se jednostavno potrošiti minutom plivanja ili trčanja.

Anketa sprovedena na više od hiljadu kupaca pokazala je da samo 16 posto ljudi zna da ti proizvodi moraju da sadrže 30 posto manje masti od originalnog proizvoda. A to često nije slučaj.

Potrošači biraju proizvode “bez masti” i “light” verujući da je u pitanju zdraviji izbor. Ali ovo je istraživanje pokazalo da brojni proizvodi ne mogu opravdati svoj zdrav imidž.

Ako želite biti sigurni šta kupujete, pažljivo pročitatje sadržaj onoga što je u pakovanju.

Light

Proizvod koji nosi oznaku “light” treba da ima naznaku jednog ili više svojstava koja utiču na dijetalnost te hrane. Može da se raditi o smanjenom udelu masti ili šećera.

Bez masti

Kod sadržaja masti tako možemo govoriti o namirnicama bez masti (proizvod sadrži manje od 0,5 g masti na 100 g ili 100 ml proizvoda) i namirnicama s malom količinom masti (proizvod sadrži maksimalno tri grama masti na 100 g ili 1,5 grama masti na 100 ml kod namirnica u tekućem stanju). Ali, kad je mast u pitanju, ne znači da se nužno radi o nepoželjnom sastojku. Treba znati da u svakodnevnoj ishrani 25% od ukupnog energetskog unosa moraju činiti upravo masti.

Bez šećera

Kako masti nisu jedini “zlikovac” koga valja izbaciti iz proizvoda (do granice neškodljive po zdravlje i po kvalitet proizvoda), tu su i uglenohidratantne namirnice koje se takođe deklarišu kao namirnice bez šećera (proizvod sadrži manje od 0,5 grama šećera na 100 g ili 100 ml), namirnice bez dodatog šećera (proizvod ne sadrži nikakve dodatne monosaharide ni disaharide, ni bilo kakvu drugu hranu koja se koristi zbog svojih svojstava zaslađivanja). Ako su šećeri prirodno prisutni u namirnici, na oznaci se mora pojaviti i sledeća naznaka: “sadrži prirodne šećere” kao i namirnice s malom količinom šećera (proizvod ne sadrži više od 5 g šećera na 100 g u krutom stanju ili više od 2,5 g šećera na 100 ml u tekućem stanju).

Manja energetska vrednost

Ukoliko je naglasak na samoj energetskoj vrednosti namirnice se mogu podeliti na one bez energetske vrednosti/kalorija (proizvod sadrži manje od 4 kcal na 100 grama ili 100 ml), na one niskoenergetske (proizvod sadrži maksimalno 40 kcal na 100 g u čvrstom stanju ili više od 20 kcal/100 ml u tekućem stanju) i na namirnice sa smanjenom energetskom vrednošću (sadržaj kcal u proizvodu smanjen je za barem 30% u odnosu na standardni proizvod).