Veliki uspeh petnaestoinčnih MacBook Pro računara sa Retina displejom bio je inicijana kapisla za kompaniju Apple da vrlo brzo lansira i trinaestoinčne modele (13.3 inča), koji su od pre par nedelja postali dostupni i domaćim kupcima. U ponudi proizvođača su dva modela MacBook Pro Retina trinaestica, a ono što ih čini posebnim jesu fantastične radne karakteristike, neverovatni Retina ekran i težina od svega 1.62 kilograma.Pored toga njihova jača strana je i odlična konektivnost…

Kao što možete videti sa fotografije MacBook Pro Retina trinaestice se fizički ne razlikuju od petnaestica osim što su manje i za 1mm deblje, ali to je neprimetno i jedva uočljivo čak i kada ih postavite pored većih modela. Isto kao i petnaestice, tako su i trinaestice napravljene od jednog komada aluminijuma i vizuelno su potpuno iste, međutim hardverski između njih postoje neka "sitna" odstupanja, ali o tome nešto kasnije. Od fizički bitnih karakteristika prvo što upada u oči su pomenuti Retina ekran koji u ovom slučaju operiše rezolucijom od 2560×1600 piksela, vrhunski odrađena tastatura sa pozadinskim osvetljenjem i fenomenalni Multi-Touch trackpad o kome smo vam u više navrata govorili do sada, a koji podržava veliki broj multi gestikulacija sa kojima možete raditi neverovatne stvari.Tu su još i neverovatna FaceTime kamera zadužena za komunikaciju sa vama dragim osobama i poslovnim partnerima.

Ako malo zagrebemo ispod aluminijuma videćemo da obe dostupne Retina trinaestice koriste dvojezgarni Core i5 procesor na radnom taktu od 2.5GHz, 8GB radne memorije i Intel-ov HD 4000 GPU zahvaljujući kom možete gledati najnovije filmove u visokim rezolucijama i uživati u multimediji poslednje generacije. U suštini jedino što razdvaja osnovni model od naprednijeg je količina skladišnog prostora (128GB/256GB), što u realnom radu "jačoj" trinaestici donosi ubrzanje od nekih 15% – nije zanemarljivo, ali je i razlika u ceni poprilična (za 37.600,00 dinara). Sa druge strane autonomija ugrađenih baterija je ista, pa obe trinaestice nude mogućnost rada bez direktne veze sa napajanjem do 7 časova. Inače, radna autonomija baterija može znatno veća sa smanjivanjem kontrasta.

Celu priču o visokim performansama MacBook Pro Retina trinaestica upotpunjuje odlična žična (USB 3.0 i Thunderbolt veze) i bežična konektivnost (Wi-Fi i Bluetooth adapteri), kao i prisustvo trenutno najboljeg operativnog sistema na svetu – OS X Mountain Lion. Njega prati i pregršt sjajnih aplikacija, tako da čim otvorite računar možete da se bacite na posao i uživanciju. Na žalost, kao MacBook Pro Retina petnaestice, tako i MacBook Pro trinaestice za naše uslove prati veoma visoka cena zbog čega će ostati rezevisane samo za kupce sa dubljim džepovima i sve koji će znati njhove prednosti dobro da unovče.

Cena (sa PDV-om): od 205.290,00 dinara
Kontakt: Apcom