Ožiljci se definišu kao fibrozno tkivo koje zamenjuje normalnu strukturu kože uništenu povredom ili bolešću. U procesu nastajanja akni mnogo je češći gubitak tkiva-atrofiija, nego stvaranje novog zadebljalog tkiva.

Klinička manifestacija ovih ožiljaka zavisna je od dubine upalnog procesa – nodularne, konglobatne akne, ali i od vremena trajanja destrukcije tkiva.

Prevencija nastanka samog ožiljka je na prvom mestu kada je lečenje akni u pitanju. Najčešće se od nodulocisticnih, konglobatnih akni očekuju ožiljci ali oni mogu nastati i kod površnog oblika. Danas su dostupne terapije koje u potpunosti leče proces nastanka akni. Potrebno je biti veoma uporan u prva 3 meseca lečenja, kako bi se postigao efekat i odredila adekvatna individualna terapija.

Na tržištu postoji mnoštvo kremova za tretiranje ožiljaka od akni koji nisu pokazali zapažene rezultate.

Ekstrakt crnog luka – kontraktubex i silikonski preparati imaju dejstvo na hipertrofične i keloidne ožiljke ali na ulegnute-atrofične ožiljke kakvi su najčešće na licu nemaju nikakvog efekta.

Preparati cinka, bakra, tretinoina takodje se koriste sa malo ili nimalo efekta.
 

Uspešne medicinske procedure za uklanjanje ožiljaka od akni su:
 
Hemijski pilinzi

Hemijski pilinzi sa trihlorsirćetnom kiselinom jednokomponentnom ili u kombinaciji sa salicilnom ili piruvičnom kiselinom. Najčešće se koriste u superficijalnim pilinzima sa serijom od pet pilinga jedanput mesečno. Više informacija o hemijskim pilinzima potražite ovde.

Glikolna kiselina

Glikolna kiselina nije dobar izbor izuzev ako se ujedno leči i aktivan proces akni. Češće se koristi kada postoje hiperpigmentacije od gnojanica.

Dermoabrazija

Dermoabrazija je stara metoda mehaničkog uklanjanja površnog sloja sa kože. I dalje je najbolja metoda za lečenje dubokih ožiljaka.

Mikrodermoabrazija

Mikrodermoabrazija je veoma komforna metoda, sa minimalnim vremenom oporavka. Popravlja teksturu kože ali manje deluje na ožiljke. Više o tretmanu mikrodermoabrazijom možete saznati ovde.


Tretman hijaluronskom kiselinom

Tretman hijaluronskom kiselinom daje najdramatičnije razlike sa minimalnim vremenom oporavka. Mogu se koristiti i druge supstance kao što su kolagen, kalcijum hidroksiapatit, masne ćelije. Mikročestice silikona stvaraju veliku mogućnost neželjenih reakcija i mišljenje o njegovom korišćenju je jako podeljeno medju lekarima. Više o tretmanima hijaluronskom kiselinom ovde.
 

Tretmani dermorolerima

Dermoroleri su mali valjci koji sadrže desetine igala precnika 0,25mm duzine do 2mm. Dopiru do papilarnog derma kože (dublje i od lasera i od pilinga). Dermoroler kida ožiljkom srasle fibrozne veze i snažno stimuliše procese zarastanja tj. sakupljanja makrofaga i faktora rasta. Rezultati su vidljivi nakon šest nedelja od tretmana. Posebno su pogodni kod osoba tamnijeg tena.

 

spec. dr Svetlana Đurišić, dermatolog

 

Pročitajte još o uklanjanju ožiljaka od akni na stranici dermatološke ordinacije Dermatim.