Sve češće smo u prilici da pročitamo o štetnosti pesticida, raznih dodataka hrani, hemikalija koje možda ubrzavaju rast ili štite od štetočina ali su poražavajuće za ljudski organizam.

Opasnost povezana s izlaganjem pesticidima ozbiljnija je nego što se mislilo, pokazuje šokantna studija obavljena u časopisu Neurotoxicology and Teratology.

Otkriveno je da dugotrajno izlaganje pesticidima uzrok neurodegenerativnih poremećaja, kao što je Parkinsonova bolest.

Čak i koncentracije znatno manje od najmanjih dopuštenih mogu izazvati trajna oštećenja na mozgu, ali i pored toga, raznim hemijskim sredstvima rutinski se prska hrana.

U pomenutoj studiji se objašnjava da pesticidi i herbicidi dovode do smrti ćelija, što može vremenom dovesti do hroničnih neuroloških bolesti, kao što su Parkinsonova i Alchajmerova, objavljeno je na GreenMedInfo.com.

U novoj studiji pesticidi koji se sve više koriste su se pokazali kao glavni faktor za pojavu neurodegenerativih bolesti kao što je Parkinsonova, piše ovaj list. Još jedna studija je pokazala da čak i ako se ovaj pesticid razredi 99,8 posto, i dalje je dovoljno jak da uništi ljudske ćelije i DNK.

Mnogi stručnjaci smatraju da su hemijska sredstva kojima se prskaju žitarice jedan od glavnih razloga za pojavu niza hroničnih bolesti.