Kada rešimo da se hranimo zdravo mnogo toga promenimo, često i ne znajući zapravo šta je zdravo a šta nije, šta treba izbaciti iz ishrane a šta ne.

Najnovije istraživanje je pokazalo kako oni koji paze na svoje kilograme, iz ishrane, nakon šećera, prvo izbace ugljenohidratima bogate namirnice, poput krompira. I tu mnogo pogreše.

Krompir telu pruža esencijalan izvor goriva i energije. I još mnogo, mnogo toga.

“Trebalo bi da jedete kompleksne ugljenohidrate poput krompira nauštrb jednostavnih ugljenoohidrata poput šećera ili keksića koji vam daju kratak energetski poticaj nakon koga sledi snažan osećaj gladi. Na ovaj način kpompiri mogu reducirati epizode nekontrolisanog hranjenja”, kaže dr Jacquie Lavin specijalista za mršavljenje.

Prema istraživanju čiji su rezultati objavljeni u publikaciji British Journal of Nutrition, krompiri su pogrešno klasifikovani visoko na lestvici Glikemijskog indeksa, koja je poređala ugljienohidrate od jedan do sto zavisno o tome koliko se brzo na osnovi glukoze razgrađuju tokom prerade. Čista glukoza ima glikemijski indeks 100. Što je niža brojka, to je znak da namirnici duže treba da se svari te da smo nakon konzumiranja iste sitiji i zadovoljniji. Upravo zbog ovog onima koji žele da izgubei nekoliko kilograma preporučuje se dijeta bogata namirnicama koje sadrže niski GI.

Korisna je i ova informacija do koje su došli naučnici, da GI krompira varira zavisno o njegovoj vrsti, gde je uzgajan, ali i o metodama pripreme. Na primer, GI može biti srednji do niski kada je krompir konzumiran hladan i kada je kuvan i konzumiran u celosti, umesto kad je izgnječen.

Krompiri telu pružaju esencijalan izvor goriva i energije koja vam treba čak i kada ste na dijeti. Kao bogat izvor ugljenohidrata, oni nam pomažu u pogonu svih reakcija u telu koji su nam potrebni za kretanje, razmišljanje, varenje i obnovu ćelija. 

Jedan krompir sadrži samo 26 kalorija

Krompiri su veoma bogati vitaminom B, folnom kiselinom i mineralima poput kalijuma, magnezijuma i gvožđa.

Dakle, uprkos opštem mišljenju da su krompiri prepuni štetnog skroba, krompiri su zapravo veoma bogati hranljivim materijama. Mnogi sastojci u krompiru pomažu u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti, dobri su za zdravlje creva i štite od raka debelog creva, blagotvorni su za opuštanje što nam pomaže da izbegnemo stres, dobri su za zdravlje kože.